Wat is het nut van spouwmuurisolatie?

Wat is het nut van spouwmuurisolatie?

Procentuele berekeningen hebben aangetoond dat ruim 25 procent van de warmte het huis verlaat via niet geïsoleerde muren. Dit resulteert uiteraard in een zeer grote verspilling van energie en in torenhoge energiefacturen. Isolatie van de spouwmuur is dus een ideaal middel om dit fenomeen tegen te gaan. Daarenboven verhoogt spouwmuurisolatie ook de waarde van uw huis, aangezien alle huizen die momenteel te koop worden aangeboden momenteel ook een energieprestatiecertificaat moeten voorleggen en de prijs van de woning is hier rechtstreeks mee verbonden. Ook zullen de muren veel minder koud aanvoelen na het isoleren van de spouw. Het werk zelf duurt 1 à 2 dagen en men ondervindt hiervan zeer weinig last.

Besparingen realiseren

Spouwmuurisolatie bespaart u gemiddeld 10 kubieke meter gas per vierkante meter per jaar. Wel moet men rekening houden dat er vroeger heel wat vochtproblemen ontstonden door het slecht uitvoeren van spouwmuurisolatie. Vooraf dus een erkende aannemer zoeken die echt voldoende vakkennis heeft is dus zeer belangrijk wil men achteraf geen problemen krijgen. Velen beweren dat het isoleren van een spouw een simpel werkje is dat men eigenlijk zelf kan uitvoeren maar toch is dit niet aan te raden.

Materialen om een spouwmuur mee te isoleren

Er bestaan diverse manieren om een spouwmuur te isoleren. De meest gebruikelijke zijn opencellig PU-schuim, gebonden EPS parels en minerale wol. De meeste spouwmuren zijn tussen de 5 en de 8 cm. Vanaf 5 cm komt men in aanmerking voor premies die men via de overheid of netbeheerder kan verkrijgen. Het grote voordeel van isolatie van een spouwmuur is het feit dat men voor een soortgelijke isolatie geen wijzigingen dient uit te voeren aan de buiten of de binnengevel. Dit is bovendien een zeer snelle en niet zo arbeidsintensieve methode.

Kan ik altijd spouwmuurisolatie laten plaatsen?

Spouwmuurisolatie is niet bij alle spouwmuren mogelijk. Eerst en vooral is de breedte van de spouw belangrijk maar daarnaast zijn er nog een aantal factoren belangrijk zoals de gevelbekleding. Wanneer men namelijk te maken heeft met een geverfde gevel, dan is spouwmuurisolatie niet altijd een optie. Als de muren namelijk geschilderd werden met een damp-gesloten verf. Om dit te controleren kan men een verfschilfer in een vlam houden en zien of er zwarte rook ontstaat. Is dit het geval, dan is spouwmuurisolatie geen optie. Ook bij huizen waar rolluiken zijn voorzien dient men de nodige voorafgaande controles uit te voeren alvorens te beslissen om spouwisolatie te plaatsen.

Be the first to comment

Leave a Reply