Past een laurierhaag in mijn tuin?

Past een laurierhaag in mijn tuin?

De laurierkers is een echte klassieker in de plantenwereld en wordt al sinds vele eeuwen gebruikt om tuinen een fraaie uitstraling te geven. Dankzij de positieve kenmerken van de laurierkers: wintergroen, makkelijk te onderhouden en sterk zijn de verschillende lauriersoorten altijd populair geweest. Tegenwoordig gebruiken we laurierplanten vooral in de vorm van een laurierhaag. Solitair planten is overigens ook mogelijk. De familie van lauriersoorten is redelijk divers en uitgebreid, waardoor je voldoende keuze hebt om een laurierhaag te kiezen die bij jouw tuin past. In dit artikel lees je meer over de verschillende lauriersoorten en hoe je kunt bepalen welke soort het beste bij jouw tuin past.

Laurierhaag: de populairste toepassing

De verschillende lauriersoorten zijn gebruiksvriendelijk en eenvoudig te onderhouden. Zo is het snoeien van een laurierhaag eigenlijk kinderspel: snoei je de haag te ver terug, dan groeit dit vanzelf weer terug. Bovendien ziet een laurierhaag er ook erg fraai uit, met de relatief grote en glanzende bladeren, die het hele jaar door mooi van kleur en pracht blijven. Dit zorgt voor optimale privacy en beschutting. De meeste laurierhagen zijn snelle groeiers, wat betekent dat je deze minimaal tweemaal per jaar dient te snoeien. Er zijn uitzonderingen op deze regel, een aantal laurierhagen groeit wat minder snel en kan ook prima onderhouden worden door deze slechts eenmaal per jaar te snoeien.

Verschillende soorten laurierhagen

Wanneer je een kweker of tuincentrum bezoekt zul je merken dat er veel verschillende lauriersoorten zijn. Sommige soorten lijken erg op elkaar, maar er zijn ook een aantal soorten die onderscheidende kenmerken hebben. De laurier Novita en laurier Rotundifolia lijken bijvoorbeeld erg op elkaar, met hun groene, grote bladeren. Dit zijn dan ook twee van de meest populaire soorten. Andere soorten, zoals de laurier Herbergii en Portugese laurier hebben juist andere kenmerken, met bloeiende accenten en smallere bladen. Wil je liever een lage laurierhaag? De laurier Otto Luyken groeit niet snel en wordt ook niet zo groot als andere lauriersoorten die vaak makkelijk drie meter of hoger kunnen worden.

Welke past het best bij jouw tuin?

Omdat er zoveel verschillende soorten zijn met uiteenlopende kenmerken is het dus best veilig om te stellen dat er vast wel een soort bij jouw tuin past. Maar welke soort is dan het meest geschikt voor jouw tuin? Dat hangt af van de vorm en grootte van jouw tuin, maar je persoonlijke eisen en wensen spelen ook een rol. Het is aan te raden om de verschillende soorten even met eigen ogen te bekijken met een kweker of tuincentrum. Hier kun je direct de verschillen tussen de soorten bekijken en voor jezelf bepalen welke soort jouw favoriet is.

Be the first to comment

Leave a Reply