Een duurzame nieuwbouwwoning bouwen doe je zo

woning

Er zijn veel voordelen te behalen als we kijken naar energiebesparing op het gebied van wonen. Een duurzame woning laten bouwen is hiervoor een goede oplossing. Maar wat moet je allemaal weten als je een nieuwbouwwoning bouwt? Wij delen graag ons stappenplan om duurzaam te bouwen met jou. Zo kun jij voorbereid aan de slag.

Bereid je goed voor

Op het gebied van nieuwbouw zijn ontzettend veel mogelijkheden. Energie, water of materiaal, op elk gebied kunnen verschillende duurzame keuzes gemaakt worden. Lees je dus van tevoren goed in, zodat het maken van een keuze gemakkelijker wordt. Nadat je dit duidelijk hebt, moet je ook goed de locatie en indeling van het huis bekijken. De meeste huizen worden standaard ingedeeld, met de woonkamer en keuken op de begane grond. Als we kijken naar energie is het niet verstandig om de slaapkamer boven te plaatsen en de woonkamer en keuken beneden, omdat de warmte zal opstijgen. Je kunt in dat geval beter boven wonen en beneden slapen. Als je twijfelt over wat de beste keuze zal zijn, bouwbedrijf groningen kan altijd passend advies geven.

Subsidies en duurzame leningen 

Het komt tegenwoordig ook veel voor dat mensen die duurzame woningen bouwen worden beloond met subsidies. Voorbeelden hiervan zijn subsidies voor windenergie, zonne-energie en opvang van regenwater. Kijk dus altijd van tevoren of jij ook in aanmerking komt voor een subsidie. Naast een subsidie kun je ook een duurzame lening afsluiten, waarvan verschillende soorten leningen worden aangeboden. Je wist waarschijnlijk al dat bouwen duur is, en dat duurzaam bouwen misschien nog wel een tikje duurder is. Toch moet je niet alleen nadenken over het geld dat je er in stopt, maar ook over de winst die je er uiteindelijk uit haalt. Een energieneutrale woning kan zichzelf binnen 7 tot 10 jaar terugverdienen, dus je zou kunnen zeggen dat duurzaam bouwen op lange termijn goedkoper is!

Welke verwarmingsmethode wil je gebruiken? 

De laatste stap is om na te denken over de verwarming en koeling in huis. Een veel gekozen optie is de warmtepomp. Een bodemwarmtepomp bijvoorbeeld, kan het hele jaar de warmte uit de bron gebruiken om het huis te verwarmen, of juist de koude gebruiken om het huis te koelen. Ook zonnepanelen zie je steeds vaker, maar in tegenstelling tot zonneboilers leveren die niet direct warmte. Zelfs op een zonnige winterdag kun je de warmte van zonneboilers gebruiken om te douchen. Tot slot bieden nieuwbouwwoningen ook de mogelijkheid om vloer-en muurverwarming aan te leggen, in plaats van radiatoren. Genoeg mogelijkheden om duurzaam te bouwen!

Be the first to comment

Leave a Reply