Een kelder is een fijne plek om vanalles in op te slaan, maar dan is het wel handig dat de kelder zo droog mogelijk is. En daar zit hem vaak het probleem; kelders bevinden zich (deels) onder de grond en daar kan het al vrij snel vochtig worden. Om te voorkomen dat je kelder echt een tochtig hok wordt waar je niets van enige waarde kunt opslaan, kan je de kelder afdichten. Kelderafdichting is een veelgebruikte methode om de kelder droog te houden en kan op meerdere manieren uitgevoerd worden.
Waarom een kelder afdichten?
Het grootste probleem met menig kelder, is vocht. Vocht dringt overal binnen en zorgt voor schimmel, wat zich weer door van alles heen vreet. Iedereen die wel eens een vochtprobleem heeft gehad, weet hoe vervelend het is en hoe moeilijk je het kan oplossen. En de meest vochtige plekken in het huis zijn vaak de kelders. Grondwater dringt door de muren heen en richt vervolgens allerlei schade aan. Daarom is het afdichten van een kelder een bijzonder goed idee. Het zorgt ervoor dat het vocht buiten de deur gehouden wordt en dat je kelder zodoende een veel fijnere omgeving is.
Afdichten van buitenaf
De meest effectieve manier van het afdichten van de kelder gebeurt van buitenaf. Hier worden de wanden van de kelder behandeld met bitumen. Een bitumineuze afdichtingspasta, of een goede afdichtingsmortel, wordt dan gebruikt om de muren af te dichten. Het wordt dan aan de buitenkant van de muren aangebracht, zodat de buitenzijde beschermd is tegen indringend vocht. De voordelen zijn legio; het wordt naadloos aangebracht, er is een volledig contact met de ondergrond en het wordt bijzonder efficiënt verwerkt. Wordt dit goed gedaan, dan wordt het vocht van buitenaf tegengehouden en voorkom je dus dat de wanden van de kelder het vocht doorlaten en dat je kelder zodoende zijn functie verliest.
Afdichten van binnenuit
Het afdichten van binnenuit is eveneens mogelijk. Veel wanden van kelders lopen kleine scheurtjes op door de druk die het water van buitenaf op ze uitoefent. Door de wanden van binnenuit te behandelen met afdichtingsmortel, zorg je ervoor dat die druk niet langer kan leiden tot scheuren in de muur. Deze mortel is niet alleen goed geschikt om het water buiten te houden, maar voorkomt ook schimmelvorming en is zo ontwikkeld dat er ook andere vormen van mortel op gebruikt kunnen worden. Zo kan je er gemakkelijk op stucen, zodat je kelder tot in de puntjes afgewerkt kan worden en het dus een compleet en volwaardig onderdeel van je woning wordt.
Wie een mooie kelder heeft, wil dit natuurlijk graag gebruiken als opslagplaats. In een vochtige kelder is het echter onmogelijk om bijvoorbeeld kartonnen dozen op te slaan, of etenswaren die niet zijn ingeblikt. Met het afdichten van de kelder behoren deze problemen tot het verleden en is je kelder gewoon een extra kamer, waar je prima zelf kan vertoeven en waar je uitstekend terecht kan voor het opslaan van eten, huisraad of andere zaken die er goed terecht kunnen.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.