Deze kamerplanten verbeteren je gezondheid

Florastore

Iedereen die ooit heeft gewinkeld voor kamerplanten zal waarschijnlijk toegeven dat hij of zij prioriteit geeft aan de manier waarop de plant eruit ziet en wat zijn onderhoudsbehoeften zijn voordat er wordt beslist om de plant mee naar huis te nemen. Dat zijn voor de hand liggende zaken om in gedachten te houden, maar er is nog een belangrijk aspect dat we soms vergeten als we op zoek gaan naar een ideale kamerplant: de voordelen voor onze gezondheid!

Een goede gezondheid hangt af van meer dan alleen dieet en beweging. Zonder twijfel heeft je omgeving ook invloed op je gezondheid, en de juiste kamerplant kan zelfs een groot verschil maken in je humeur, je stressniveau, je slaapkwaliteit en zelfs je ademhaling. 

Een mooi uitziende plant is geweldig, maar een mooi uitziende plant die stilletjes op de achtergrond zijn magie op je gezondheid uitoefent terwijl je je gewone routine uitvoert, is nóg beter. Hieronder hebben we een paar planten als voorbeeld gepakt die kunnen helpen bij het oplossen van een paar veel voorkomende gezondheidsproblemen:

Spinplanten

Spinplanten zijn geweldig om formaldehyde uit de lucht in je huis te halen. Formaldehyde is afkomstig uit papieren zakken, gezichtsdoekjes, papieren handdoeken, servetten, spaanplaat, triplex lambrisering en synthetische stoffen. Naast formaldehyde halen spinplanten ook koolmonoxide en andere giftige lucht onzuiverheden uit de lucht.

Als je een slechte binnenluchtkwaliteit in huis hebt en je beschikt niet over ‘groene vingers’, dan kan het zijn dat een spinnenplant precies is wat je nodig hebt. Het is een van de makkelijkste planten om te verzorgen en kan op minder zonnige plaatsen in huis worden gehouden, omdat hij niet graag onder direct zonlicht staat.

Aloë vera

De kans is groot dat je waarschijnlijk gehoord hebt van -of gebruik hebt gemaakt van- crèmes of zalven die zeggen dat ze aloë vera bevatten. Ondanks een gebrek aan wetenschappelijk bewijs dat aloë vera substantiële helende eigenschappen heeft, wordt het al duizenden jaren gebruikt als een algemeen natuurlijk middel om de geïrriteerde huid te kalmeren.

De heldere, gelachtige substantie in het binnenste gedeelte van het blad kan direct op de huid worden aangebracht. Mensen gebruiken het meestal om brandwonden, zonnebrand, bevriezing, psoriasis en koortslip te helpen behandelen. Zorg er wel voor dat je eerst met je arts praat als je een allergie hebt.

Lavendel

Lavendel is een bloeiende plant met een zeer zacht en aangenaam aroma. De geur van lavendel is vooral bekend om zijn stressverlagende mentale voordelen en wordt vaak gebruikt in spa producten zoals badzout, huidverzorgingscrèmes, zeep en kaarsen.

Lavendelplanten geven de voorkeur aan goed doorlatende grond, plantenvoeding en veel zonlicht. Ze hebben ook veel water nodig, maar pas op dat je ze niet te vaak water geeft. Let bij het geven van water aan je lavendelplant op de (pot)grond van de plant. Bij een te droge grond heeft de plant water nodig.

Rozemarijn

Rozemarijn is een kruid dat al eeuwenlang in de volksgeneeskunde wordt gebruikt om de concentratie en het geheugen te helpen verbeteren. Een studie van de Northumbria Universiteit heeft aangetoond dat mensen die blootgesteld werden aan de geur van de essentiële olie van rozemarijn beter presteerden op de vragenlijsten dan mensen die helemaal niet aan de geur werden blootgesteld.

De geheugen versterkende component van rozemarijn wordt vermoedelijk veroorzaakt door een verbinding genaamd 1,8-cineole, die een toename kan veroorzaken in een neurotransmitter genaamd acetylcholine. Hoewel je misschien kunt profiteren van een krachtiger geur door het gebruik van essentiële rozemarijnolie met een diffuser in je huis, kan het geen kwaad om een rozemarijnplant in de buurt te houden op plaatsen zoals je thuiskantoor of een andere kamer waar je een mentale oppepper zou kunnen gebruiken.

Be the first to comment

Leave a Reply