De voordelen van gras zaaien

Tuin

Gras zaaien heeft in vergelijking met graszoden aanleggen zo zijn voordelen. Wel is het belangrijk om de juiste zaadmix te kiezen. Hoe je dit doet, lees je ook hieronder. Volg dus de onderstaande tips op als je over een paar weken graag een fraai gazon wilt!

Wat zijn de voordelen van gras zaaien?
Het is soms moeilijk kiezen tussen gras zaaien en graszoden leggen. Beide manieren hebben zo hun voor- en nadelen. Het voordeel van graszoden aanleggen is bijvoorbeeld dat je direct een groen gazon hebt. Kies je voor gras zaaien? Dan moet je even geduld hebben voordat je een fraai gazon hebt. Hieronder bespreken we wat de voordelen van gras zaaien zijn.

1. Minder zwaar werk
Iedereen die weleens graszoden heeft aangelegd, kan je vertellen dat het een vrij zware klus is. Vooral als je de graszoden ook nog moet uitrollen, is het flink wat werk.

Kies je echter voor gras zaaien, dan hoef je niet in de weer met zware grasrollen. Dit is voor veel mensen de reden om voor graszaad te kiezen. De ondergrond prepareer je wel op dezelfde manier als bij het aanleggen van graszoden. Zo is het belangrijk dat je de grond goed moet losmaken, aanstampen en egaliseren. 

2. Minder materiaal
Je hebt minder materiaal nodig bij het zaaien van graszaad, want je hoeft niets op maat te knippen en netjes bij te werken. Een kantensteker en graskantenschaar zijn dus overbodig als je gras zaait.

Daarnaast zijn graszaden compact in zakjes of doosjes verkrijgbaar, terwijl je grasmatten thuis moet laten bezorgen of zelf moet ophalen bij de kweker met een aanhanger. Thuis heb je vervolgens een kruiwagen nodig om alle grasmatten van de aanhangwagen naar de tuin te brengen.

3. Goedkoper
Gras zaaien is goedkoper dan graszoden aanleggen. Toch kiezen sommigen voor graszoden, omdat je direct van een groen gazon geniet. Bij het zaaien van gras moet je eerst enkele weken wachten.

Ter vergelijking kost het aanleggen van graszoden ongeveer € 2,25 per m². Voor een gazon van 100 m² ben je dus € 225 kwijt. Het is aan te raden om vanwege snijverlies nog wat extra m² bij te bestellen, dus dan wordt het eindbedrag nog hoger.

Voor het zaaien van een gazon van 100 m² heb je ongeveer drie kilogram graszaad nodig. Dit kost rond de €3 – €5 in totaal. Heel wat goedkoper dus!

4. Langer houdbaar
Graszaad kun je lang bewaren, terwijl vers bezorgde graszoden binnen twee dagen moeten worden gelegd. Op een warme dag moet dit zelfs binnen een dag, omdat de zoden anders teveel uitdrogen, waardoor het gras geel wordt! Wil je toch graszoden? Zorg er dan voor dat deze pas bezorgd worden nadat je de grond hebt geëgaliseerd. Dit kost namelijk vaak meer werk dan gedacht.

Kies je voor graszaad? Dan heb je geen haast met zaaien, want de houdbaarheid van graszaad is vaak enkele jaren als je ze op de juiste manier bewaart (droog en donker). 

Welke graszaad mix kopen?
Er zijn verschillende zaadmixen te koop. Hieronder bespreken we de drie meest gekozen soorten.

Speelgazon
Een speelgazon wordt veel gebruikt, dus het gras moet tegen een stootje kunnen. Dit type gras herstelt snel na kleine beschadigingen en is redelijk kort te maaien. Ook is het goed bestand tegen droogte.

Siergazon
Een siergazon is niet bestand tegen intensief gebruik, maar is wel mooi om naar te kijken. Siergras vraagt om extra onderhoud, vergeleken met de andere twee soorten gras. Zo moet je siergras jaarlijks verticuteren en is regelmatig bewateren en bemesten ook een must. 

Schaduwgazon
Tenslotte is schaduwgras geschikt voor als je veel schaduw in de tuin hebt. Dit type gras groeit prima op donkere plekken, bijvoorbeeld onder bomen.

Be the first to comment

Leave a Reply