Creëer de perfecte sfeer met energiezuinige Led spots

De afgelopen jaren heb je misschien gemerkt dat de halogeenlamp die je al jaren koopt, niet meer verkrijgbaar is bij je plaatselijke bouwmarkt. Dat komt omdat Led spotjes snel op de markt komen als energiezuiniger alternatief. Met de overgang naar LED-technologie zijn veel van de statistieken en aandachtspunten nu anders. Eerst en vooral wil jij jouw zoektocht naar LED-spots verfijnen door te bepalen welke mechanische maat en vorm van de lamp jij nodig hebt. Globaal zijn er drie soorten LED-spots: MR, BR en PAR. De typenaam wordt meestal gevolgd door een getal van twee cijfers, dat de bol diameter in 1/8 inch aangeeft.

De kleuropties van LED Spots

Bij halogeenspots was kleur nooit een optie. Met Ledverlichting zijn er echter veel kleurtemperatuur opties, waardoor jij meer opties hebt om ervoor te zorgen dat je de juiste kiest voor jouw behoeften. Kleurtemperatuur is een getal dat beschrijft hoe “geel” of “blauw” de kleur van een licht is. 2700K wordt beschouwd als dezelfde kleur als de klassieke gloeilamp. 3000K is iets blauwer en lijkt op de lichtkleur van een halogeenlamp, maar heeft nog steeds een warme, uitnodigende gele kleur. 4000K wordt vaak “neutraal wit” genoemd omdat het noch blauw noch geel is. Alles boven de 5000K ziet er blauwachtig uit en wordt niet aanbevolen voor standaard residentiële toepassingen.

Het belang van een stralingshoek

Een ander belangrijk onderdeel om rekening mee te houden is de vorm van het licht dat uit de LED-spot komt. De vorm wordt beschreven als stralingshoek. Stralingshoek wordt gedefinieerd als de hoek waarin 50% of meer van het licht wordt verspreid. Als je een smalle stralingshoek hebt, concentreer je het licht in een kleiner gebied, waardoor de hoeveelheid licht die in dat gebied schijnt toeneemt. Als je een brede stralingshoek hebt, zal het licht meer verspreid zijn. Houd ook rekening met de kegelvormige lichtverdeling van LED-spots. Naarmate je de afstand tot de lamp vergroot, neemt ook de spreiding toe.

Be the first to comment

Leave a Reply