Zo koel je af in je eigen tuin op warme zomerdagen

ha

In de zomer kan de zon genadeloos zijn en kan de temperatuur behoorlijk oplopen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je tuin om te toveren tot een verkoelende oase waar je kunt ontspannen en ontsnappen aan de hitte. Hier zijn enkele ideeën en tips voor in je tuin om af te koelen tijdens de warme zomermaanden.

Creëer voldoende schaduwrijke plekken

Een van de meest effectieve manieren om af te koelen in de tuin is door schaduwrijke plekken te creëren. Dit kan worden bereikt door het plaatsen van parasols, zonneschermen, pergola’s of schaduwdoeken. Deze bieden niet alleen bescherming tegen de zon, maar verminderen ook de directe blootstelling aan hitte en helpen de temperatuur te verlagen.

Plant bomen, struiken en klimplanten in je tuin om natuurlijke schaduw te creëren. Grote bomen met dichte bladerdekken kunnen een aanzienlijke hoeveelheid schaduw bieden en helpen de temperatuur te verlagen. Kies voor bomen zoals esdoorns, lindebomen of platanen, die bekend staan om hun schaduwrijke eigenschappen.

Water in de tuin

Water heeft een verkoelend effect en kan de algehele temperatuur in je tuin verlagen. Overweeg het installeren van een fontein, zwemvijver of waterval om af te koelen.  Het geluid van stromend water kan ook rustgevend zijn en een gevoel van sereniteit creëren. De optimale manier om af te koelen in je tuin is een zwembad. Hierdoor kun je op ieder gewenst manier een verfrissende duik nemen. Wil je een zwembad in je tuin? Kijk dan hier eens. Is een zwembad iets te groot voor je en wil je niet dat je hele tuin in beslag wordt genomen door een groot zwembad? Dan kun je natuurlijk ook gewoon een klein opblaasbadje neerzetten. Hier kun je even lekker in opfrissen en het is ook erg leuk voor als je kinderen hebt. Die kunnen er lekker in spelen. 

Andere manieren van water in de tuin kunnen zijn: sproeiers, nevelsystemen en tuindouches. Met een sproeier kun je niet alleen zelf heerlijk afkoelen, maar het is ook een belangrijke factor om je tuin mee af te koelen (en ervoor te zorgen dat je planten blijven leven).

Verminder de hoeveelheid tegels

Tegels, en dan vooral donkere tegels, trekken ontzettend veel warmte aan en kunnen dit niet goed reguleren. Hierdoor blijft de warmte in je tuin als je alleen tegels hebt. Planten en een flinke grasmat kunnen verkoeling in je tuin brengen.  Planten helpen niet alleen om de lucht te zuiveren, maar ook om de temperatuur te verlagen. Door de verdamping van water via de bladeren kan er een verkoelend effect ontstaan. Beplant je tuin met veel groen en bloeiende planten. Kies voor planten die goed gedijen in warme omstandigheden, zoals vetplanten, lavendel, salie en hibiscus. Zorg er uiteraard wel voor dat de planten voldoende water krijgen, hierdoor kun je er het langst van genieten.

Gebruik lichte kleuren en materialen

Ook bij de algehele inrichting van je tuin kun je al een grote slag slaan om de warmte te beperken. Kies bij het inrichten van je tuin voor meubels en stoffen die licht van kleur zijn en goed ademen. Donkere kleuren absorberen meer warmte, terwijl lichte kleuren het zonlicht reflecteren en koeler aanvoelen. Wil je bijvoorbeeld een loungebank neerzetten? Dan kun je het beste kiezen voor een bank met lichte kussens in plaats van antraciete kussens. Kies voor de rest van je tuin voor materialen zoals bamboe, rotan, linnen of katoen, die luchtig en verkoelend zijn. 

Door deze ideeën en tips toe te passen, kun je je tuin omtoveren tot een koele en verfrissende ruimte waar je kunt genieten van de zomerse dagen. Vergeet niet om voldoende water te drinken en jezelf te hydrateren tijdens het verblijf in de tuin. Geniet van de zomerse verkoeling in je eigen achtertuin!

Be the first to comment

Leave a Reply