Woning ontruimen checklist: wat moet er allemaal gebeuren?

Woning ontruimen

Een woningontruiming moet vaak in een emotionele tijd gedaan worden: er is een dierbare overleden, of je bent zelf gedwongen om je huis te verlaten. Als rouwende nabestaande heb je eigenlijk al genoeg aan je hoofd, en een genoodzaakte verhuizing kan verdrietig en stressvol zijn. Toch moet de woning worden leeggehaald – vervelend, maar noodzakelijk. Om je te helpen het iets gemakkelijker te maken, hebben wij een checklist voor je opgesteld. Zo houd je overzicht op wat er allemaal moet gebeuren.

1.    Het papierwerk: de administratie

Voordat je aan de woningontruiming begint, is het belangrijk om een aantal zaken op orde te maken, zoals het opzeggen van de huurovereenkomst als het om een huurwoning gaat. Beëindig bijvoorbeeld ook abonnementen en neem contact op met de leveranciers van energie en water, plus de providers van telefonie, internet en televisie.

2.    Het tilwerk: de inboedel weghalen

Meubels herbergen vaak allerlei herinneringen, dus het kan lastig zijn om te beslissen wat je ermee wilt doen. Verhuist de inboedel mee naar een nieuwe woonplek, krijgt het een tweede leven via de kringloopwinkel, wordt het naar een opslag gebracht of wordt het – in het geval van een overlijden – verdeeld over familieleden? Je kunt er ook voor kiezen waardevolle bezittingen aan te bieden bij een veilinghuis.

3.    Het kluswerk: terug naar de oude staat

Of je nu met een koop- of huurwoning te maken hebt, hij moet weer in de oude staat worden opgeleverd. Daarbij dient eventuele vloerbedekking te worden verwijderd, dienen gaatjes te worden gevuld en dienen de muren gewit te worden, of behangklaar gemaakt.

4.    Het fysieke werk: de schoonmaak

Als de woning er weer zo uitziet zoals toen hij ooit werd gehuurd of gekocht, is het tijd voor de schoonmaak. Soms kom je er vanaf met een bezembeurt, andere verhuurders of makelaars eisen dat er zeer grondig wordt schoongemaakt. Daarbij kan ook horen dat je de woning nicotinevrij moet maken of dat je kalk- of vetresten moet verwijderen. Als er een buitenruimte is, dient ook deze netjes te worden achtergelaten.

5.    Het eindwerk: de oplevering

Zodra de woning er weer pico bello uitziet, kan deze worden opgeleverd. Neem eerst nog even de meterstanden op, en laat vervolgens de verhuurder of makelaar langskomen voor een inspectie. Ziet alles eruit zoals afgesproken, dan is het tijd om de sleutels in te leveren en de deur achter je dicht te trekken.

Denk je na het lezen van deze stappen: dat is me echt te veel werk? Vooral na een overlijden zie je het wellicht niet zitten om zo veel te moeten regelen. Gelukkig kun je ook een service inschakelen om het huis te laten ontruimen.

Be the first to comment

Leave a Reply