Wees je bewust van de staat van je huis

Huis

Niet alleen in de winter maar ook in de rest van het jaar wil je kunnen profiteren van een verwarmde woning. Maar daar moet je wel wat voor doen!

Waakzaam zijn, bovenal. Een klein defect kan groter worden en voor steeds ergere problemen zorgen. In welke periode dan ook kan dit zorgen voor een behoorlijk gebrek aan comfort maar ook een gevaar voor je gezondheid. En ook al lijkt de impact van kou in je woning misschien in eerste instantie niet groot, je zult merken dat je minder makkelijk slaapt en dat houdt weer in dat je je overdag niet kunt concentreren. Maar dit zijn dan nog de minste van je zorgen! Uiteindelijk is de negatieve invloed op jouw persoonlijke weerstand gewoonweg te groot. Bovendien kun je toch ook niet werken of rusten in een ruimte waar de kachel als een gek moet branden om jouw omgeving warm te houden?

We hebben enkele tips voor je samengesteld om dergelijke hindernissen te voorkomen.

Isolatie

Een defect in een muur of plafond kan grote gevolgen hebben. Zorg daarom dat je de naden en kieren die je ontdekt zo snel en goed mogelijk afdicht. Hierdoor kan namelijk warmte ontsnappen en kou je woning binnendringen. Een andere oplossing om dit tegen te gaan of te voorkomen kan het aanbrengen van tochtsrips zijn. Die bevestig je aan je ramen en deuren. Wanneer het probleem aan je muren en plafonds zit, gebruik je kit of isolatieschuim om die af te dichten. Eventueel is verbeterd metselwerk misschien noodzakelijk om deze afsluiting permanent te maken.

Belangrijke aandachtspunten zijn je kelder, zolder en je dak. Wanneer je hier problemen met isolatie aantreft, kun je die wellicht zelf nog oplossen. Constateer je iets ernstigers als een lekkage aan je dak? Dan heb je een professional nodig die naar de schade komt kijken en er direct wat aan kan doen.

Rookkanalen

Nogal wiedes, hè? Een open haard gebruiken zorgt voor flink veel gezelligheid én warmte, maar je maakt er natuurlijk alleen gebruik van wanneer je rookkanalen open staan, anders krijg je te kampen met koolmonoxidevergiftiging. Brandt je haard echter niet, dan sluit je ze direct. Anders gaat het tochten in je woning.

Ventilatie

Zelfs in de koudere maanden is het belangrijk dat je iedere dag even een raam of deur open zet om de boel te luchten. Zo ontstaat er een gezonde luchtcirculatie die bevorderlijk is voor de hygiëne in huis. En dus ook goed is voor je gezondheid. Let er wel op dat er niet te veel warmte ontsnapt en laat deuren en ramen dus niet zomaar onbeheerd open staan.

Verwarming ontluchten

Klotsende geluiden in je radiatoren duiden er niet op dat ze kapot zijn, maar wel dat er een probleem is ontstaan dat moet worden opgelost. Aan de binnenkant van je verwarmingselementen bevinden zich nu namelijk luchtbellen die de warmteafgifte verminderen. Met behulp van een slang kun je de radiatoren ontluchten om de warmte in je woning terug te krijgen.

CV-ketel controleren

Dat bakbeest dat in je keuken of op zolder huist en luistert naar de naam cv-ketel, moet het hele jaar perfect functioneren om ervoor te zorgen dat je verwarming naar behoren werkt en dat er warm water uit je kraan komt. Uiteraard is de werking van dit apparaat zeker in de wintermaanden van essentieel belang. Twijfel je aan de betrouwbaarheid of bemerk je dat prestaties tegenvallen? Dan moet er beslist een expert naar komen kijken die eventueel de nodige reparaties verricht.

Be the first to comment

Leave a Reply