Wat zijn de kosten voor een aankoopmakelaar?

Wanneer je in de huidige woningmarkt op zoek bent naar een woning, kan dit erg overweldigend zijn. Hoge prijzen in combinatie met een grote vraag maken het zoeken naar een geschikte woonplek bijna een fulltime baan. Nu bestaat er gelukkig een aankoopmakelaar die jou kan helpen met het gehele proces rond het kopen van een huis. Wil jij een huis kopen in de buurt van Groningen? Dan is het verstandig hier hulp bij te zoeken door de grote vraag naar woningen. Maar wat zijn de gemiddelde tarieven van een aankoopmakelaar in Groningen?

Wat kan een aankoopmakelaar voor jou betekenen?

Er zijn verschillende manieren om de kosten van een aankoopmakelaar te bepalen. In de meeste gevallen worden de tarieven van een aankoopmakelaar in Groningen vooraf bepaald. Er wordt dan besproken hoe en waarmee de aankoopmakelaar je helpt. Wanneer je bijvoorbeeld alleen hulp nodig hebt bij het bezichtigen van een huis zal dit minder kosten dan wanneer je gebruik maken wilt van alle diensten die een aankoopmakelaar je te bieden heeft. In zo’n geval gaat de aankoopmakelaar met je mee om te kijken naar het nodige onderhoud, de juridische aspecten waar je rekening mee moet houden en je wordt geholpen met de juiste biedingsstrategie, zodat je niet te veel betaalt. Voor een uitgebreid advies rond deze aspecten van het koop proces betaal je tussen de €1000,- en €2000,- afhankelijk van de aankoopmakelaar. Van hoe meer van de diensten van een aankoopmakelaar in Groningen je gebruik maakt, hoe hoger de tarieven zullen zijn. Ze kunnen je bijvoorbeeld ook helpen met het uitvoeren van de onderhandelingen zelf en je begeleiden bij de tweede bezichtiging. Wanneer je hiernaast van de eerder genoemde diensten gebruik maakt, zal dit bij vooraf afgesproken bedragen gemiddeld tussen de €2000,- en €3000,- kosten.

Dit is echter niet alles; een aankoopmakelaar kan nog meer voor jou betekenen. Wanneer je van alle diensten gebruik wilt maken die een aankoopmakelaar jou te bieden heeft, telt een tarief wat gemiddeld tussen de €3000,- en €5000,- bedraagt. Je kan er ook vooraf voor kiezen om de kosten ongeveer 1% van de koopprijs te laten bedragen. Naast de bovengenoemde zaken zal de aankoopmakelaar in dit geval: Woningen voor je uitzoeken aan de hand van jouw woonwensen, de bezichtigingen van eventueel interessante woningen voor je inplannen en advies geven op locatie, de koopovereenkomst controleren en data die belangrijk is voor het contract in de gaten houden. Hieronder vallen het afronden van de financiering, de uiterste datum van wanneer de bouwkundige keuring afgerond moet zijn, wanneer je naar de notaris moet en de eindinspectie van je woning inplannen. Tot slot zal de aankoopmakelaar ook nog een eindinspectie samen met je uitvoeren voor de sleuteloverdracht.

Er zijn dus verschillende tarieven bij verschillende pakketten die aankoopmakelaars aanbieden in Groningen, afhankelijk van wat het beste bij jouw wensen past.

Be the first to comment

Leave a Reply