Wat is asbest en hoe wordt het ontdekt

Asbest is een onverwoestbaar mineraal wat je in 30 tot 40 procent van de kantoorpanden wel kunt vinden. Maar ook in oude huizen en schuren vind je nog wel eens asbest. Er zijn 6 verschillende soorten asbest die alleen met een microscoop onderzocht kunnen worden. Het is ook belangrijk om te weten of het hechtgebonden of niet hechtgebonden is. Bij hechtgebonden komt het alleen vrij wanneer je bijvoorbeeld gaat schuren en dan hoeft het niet perse verwijderd te worden maar bij niet hechtgebonden moet het direct verwijderd worden i.v.m. gezondheidsrisico’s.

Kies voor asbest verwijderen

De 3 belangrijkste soorten van asbestverwijdering zijn binnensanering, minicontainment en bodemsanering. Laten we bij die laatste beginnen. Bodemsanering wordt toegepast op vervuilde gronden waar bijvoorbeeld olie of zink in zit. Minicontainment is een nieuwe en innovatieve manier om te saneren. Er wordt dan een frame geplaatst over bijvoorbeeld de grond zodat de medewerker het asbest veilig kan verwijderen met handschoenen. Binnensanering is het filteren van lucht via een containment zodat het niet de andere ruimtes bereikt.

Waarom asbestsanering?

Asbest kan gezondheidsrisico’s geven zoals long, longvlies en buikvlies kanker. Dit merk je pas na enkele jaren en vindt plaats door het inademen van asbestvezels. Dit wil je uiteraard niet. Daarom is het belangrijk dat u dit goed laat reinigen,saneren of zelfs verwijderen uit uw woning, kantoorpand of daken. Wanneer een asbest ruimte pas echt helemaal schoon is dan geven wij de ruimte vrij. Ook vind er dan een inspectie plaats of dat de ruimte veilig genoeg of helemaal schoon is zodat u weet waar u aan toe bent.

Wat is de oorzaak van asbest?

Je kent het wel iedereen wil overal op besparen en dit vond ook plaats in de bouw. Er is toen voor asbesthoudende bouw en isolatiematerialen gekozen vanwege de lage kosten. Nu het onderzoek zover is dat asbest een gevaarlijke stof is moet het dus ook verwijderd worden. Dit moet je echt laten doen door een specialistisch bedrijf dat ook veilig te werk gaat. Zo vermijd je risico’s op besmettingen. Het gevaar zit hem vooral in de asbestvezels die je longen binnen kunnen dringen waar je dan weer verschillende soorten kanker van kan krijgen. Kies voor een betrouwbare partij voor asbestsanering.

Be the first to comment

Leave a Reply