Waar rekening mee houden bij een inboedelverzekering afsluiten?

Veel mensen schrikken er best wel behoorlijk van wanneer ze op een zeker ogenblik even de waarde van hun inboedel onder de loep nemen. Dat hoeft op zich niet zozeer te verbazen. Het is namelijk zo dat we doorheen ons leven een niet onaanzienlijke hoeveelheid inboedel verzamelen. Deze inboedel wordt dus niet in één keer aangekocht, maar wel periodiek. Naarmate er meer inboedel bijkomt is het zo dat mensen zich soms eens afvragen welke waarde deze nu precies in haar totaliteit vertegenwoordigt. Geldt dat ook voor jou? Ben jij van plan om een (nieuwe) inboedelverzekering af te sluiten en wil je daarover graag meer informatie? De informatie die je aan kan treffen op deze pagina is dan zeker iets voor jou!

            Er bestaan twee verschillende soorten inboedelverzekeringen

Het eerste waar je aandacht aan moet besteden bij het afsluiten van een inboedelverzekering heeft betrekking tot het feit dat er twee verschillende soorten bestaan. We maken op dit vlak dan ook in de praktijk een onderscheid tussen deze twee mogelijkheden:

  1. De extra uitgebreide inboedelverzekering;
  2. De allrisk inboedelverzekering;

Voor het merendeel van de mensen geldt dat zij er wellicht voldoening mee zullen nemen om de extra uitgebreide inboedelverzekering af te sluiten. Op zich is het dan ook zo dat deze verzekering reeds een behoorlijk aantal dekkingen voorziet. De belangrijkste vallen hier ook onder. Het grootste verschil met de allrisk inboedelverzekering is terug te vinden in het feit dat bij deze laatste ook de eventuele eigen schade aan de inboedel is ingedekt. Dat is een niet onbelangrijk punt die ontbreekt bij het afsluiten van de extra uitgebreide variant.

Je moet er altijd rekening mee houden dat de prijs van de verschillende inboedelverzekeringen onderling aanzienlijk kan verschillen. De prijs die wordt aangerekend verschilt ook niet alleen afhankelijk van het type inboedelverzekering. Ook de verzekeraar waarbij je de verzekering gaat afsluiten speelt op dit vlak een toch niet onbelangrijke rol. Vergelijken is dus de boodschap. Alleen zo kan je uiteindelijk de beste inboedelverzekering afsluiten.

               Op welke dekkingen moet je precies kunnen rekenen?

In lijn met bovenstaande ligt uiteraard de vraag op welke dekkingen je precies zal willen kunnen rekenen. Zoals reeds aangegeven kiezen het merendeel van de mensen voor het afsluiten van de extra uitgebreide inboedelverzekering. Wanneer ook jij uiteindelijk deze keuze gaat maken zal je kunnen vaststellen dat je kan rekenen op de onderstaande dekkingen:

  1. Een dekking tegen brand- en schroeischade;
  2. Een dekking tegen waterschade;
  3. Stormschade;
  4. Schade als gevolg van een diefstal of inbraak;
  5. Bedorven etenswaren door toedoen van bijvoorbeeld een stroomstoring;

Wil je graag kunnen rekenen op een dekking voor schade die je zelf aan je inboedel veroorzaakt? Dan dient daarvoor de allrisk verzekering te worden afgesloten. Hou er bovendien ook rekening mee dat enkel en alleen de inboedel die zich in de woning bevindt is ingedekt. Daarvoor bestaat evenwel nog een oplossing die we je graag aangeven verder op deze pagina.

            Let op! Een inboedelverzekering is geen opstalverzekering!

Vaak is het zo dat de inboedelverzekering en de opstalverzekering in één adem met elkaar worden vernoemd. Dit kunnen we best begrijpen. Toch geldt voor deze beide verzekeringen dat ze iets helemaal anders indekken. Voor de inboedelverzekering geldt dan ook in de praktijk dat ze enkel en alleen de inboedel indekt van een huis. Met andere woorden, alles wat los zit in een woning en bij een verhuis eenvoudig mee kan worden genomen valt hieronder. Dit betekent ook dat de zaken die vastzitten aan de woning op deze manier niet worden ingedekt.

Voor het verzekeren van de opstal is er een speciale opstalverzekering vereist. Deze kan echter alleen maar worden afgesloten door de eigenaar van een woning. Dat geldt niet voor de inboedelverzekering. Voor dit type verzekering geldt immers dat ze zowel kan worden afgesloten door mensen die eigenaar zijn van een woning als door zij die ze enkel huren. Hoe dan ook, wil je er zeker van zijn dat jouw eigendommen optimaal zijn beschermd? Dan is het afsluiten van de beide verzekeringen in de praktijk eigenlijk een absolute must.

            Sta ook even stil bij het budget voor je inboedelverzekering

Het spreekt voor zich dat elke inboedelverzekering een bepaalde kostprijs met zich meebrengt. Voor heel wat mensen geldt dat ze een beetje schrikken van de prijs die aan een dergelijke verzekering is verbonden. Dit is dan ook wellicht één van de duurste verzekeringen (samen met de opstalverzekering) die je gaat afsluiten. Dit hoger gelegen prijskaartje is echter vrij logisch. De waarde van de schade die wordt ingedekt ligt namelijk ongelofelijk hoog. Wel is het belangrijk om voor jezelf te bepalen of je budget het indien gewenst toelaat om de allrisk inboedelverzekering af te sluiten of niet. Voor veel mensen zal dit wellicht toch wat moeilijkheden met zich meebrengen. Sta hier hoe dan ook in de praktijk zeker bij stil.

Wil je graag de kostprijs van je inboedelverzekering een beetje extra drukken? Dit terwijl je toch kan blijven rekenen op zo optimaal mogelijke dekkingen? In dat geval hebben we nog een extra interessante tip voor je. Het is namelijk in de praktijk ook altijd een goed idee om ervoor te kiezen om even stil te blijven staan bij het eigen risico waarmee je kan worden geconfronteerd. Voor het merendeel van de verzekeringen geldt dat er een eigen risico op van toepassing is. De inboedelverzekering vormt daarop geen uitzondering. Door deze iets te verhogen kan je jezelf heel wat overbodige kosten besparen.

            Heb je behoeften aan een dekking voor buitenshuis ook of niet?

Tot slot is het ook altijd een goed idee om rekening te houden met het feit of je ook bepaalde inboedel buitenshuis wenst te laten verzekeren of niet? Het komt tegenwoordig zeer vaak voor dat mensen behoorlijk dure toestellen meenemen onderweg. We denken hierbij dan natuurlijk in het bijzonder aan toestellen zoals bijvoorbeeld:

  1. De smartphone;
  2. Een laptop;
  3. Een tablet;

Standaard is het zo dat deze inboedel enkel en alleen is verzekerd wanneer ze zich in de woning bevindt. Neem je ze dus met andere woorden mee onderweg? Dan is ze niet ingedekt. Je kan daarvoor wel altijd een aanvullende polis toevoegen aan je inboedelverzekering. Let wel, het spreekt voor zich dat zo’n aanvullende polis ook extra kosten met zich meebrengt. Wacht dan ook niet om een inboedelverzekering vergelijken online.

Be the first to comment

Leave a Reply