Waar moet je op letten bij de aanschaf van een fotolijstje?

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een fotolijstje


Fotolijsten kunnen natuurlijk niet ontbreken in jouw interieur. Ze zijn niet alleen een geweldige eyecatcher, maar zorgen er ook nog eens voor dat jouw dierbaarste foto’s op spectaculaire wijze tentoongesteld worden. Hierdoor geniet je van meer sfeer in huis en kun je jouw interieur binnen één klap een stuk persoonlijker maken. Maar weet jij eigenlijk waar je op moet letten als je een nieuw fotolijstje aanschaft?

Een fotolijstje kopen klinkt eigenlijk heel eenvoudig. Je stapt een willekeurige winkel binnen en je vindt binnen no-time een enorm groot assortiment aan fotolijsten in alle soorten en maten. Dat is dan ook direct wat het zo lastig maakt. Doordat er enorm veel verschillende soorten verkrijgbaar zijn, raak je gemakkelijk overweldigd. Wil jij voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet? In dit artikel zetten we op een rijtje waar je op moet letten als je een nieuwe fotolijstje aanschaft, zodat je snel van het juiste lijstje kunt genieten! Lees je mee?

Bepaal de maat van jouw foto

Vaak gaan mensen op zoek naar een nieuw fotolijstje als ze een dierbare foto in huis willen plaatsen. Dat is dan ook direct het belangrijkste waar je aan moet denken als je een lijstje aan wilt schaffen. Voor welke foto gaat deze gebruikt worden en belangrijker nog: wat is het formaat van deze foto? Er is immers niets vervelender dan een foto die uiteindelijk niet blijkt te passen of wegvalt in het lijstje. Natuurlijk kun je door middel van een passe partout op maat jouw foto beter tentoonstellen als de maat niet geheel klopt, maar het is beter om gewoon direct het juiste lijstje aan te schaffen.

Wil je juist een passe partout gebruiken om jouw foto er mooier uit te laten springen? Dan heb je logischerwijs een groter lijstje nodig dan normaal. Meet daarom de foto zorgvuldig op, zodat je zeker weet dat je over het juiste lijstje beschikt.

Ophangen of neerzetten?

Grofweg bestaan er twee verschillende soorten fotolijstjes: lijstjes die je kunt neerzetten en lijstjes die je op kunt hangen. Soms zijn er ook lijstjes die zowel opgehangen of neergezet kunnen worden. Afhankelijk van jouw voorkeur kun je zo bepalen welk lijstje het meest geschikt is. Bedenk daarom vooraf of het lijstje een plekje op de schoorsteenmantel verdiend of als waar schilderij aan de muur gehangen wordt. Laat je echter niet direct leiden door het formaat van de lijstjes. Dit heeft immers niet direct iets te maken met de uitstraling hiervan. Zowel grote als kleine lijstjes kunnen hun functie staand of hangend prima vervullen. Kies dus gerust voor een fotolijst afmeting 30 x 40 als je dit een mooi of handig formaat vindt!

De locatie van het fotolijstje


Bepaal vervolgens waar het fotolijstje precies komt te staan (of te hangen). Deze plaats is immers allesbepalend voor de stijl, de kleur en het formaat van het lijstje. Wanneer je van een echte sfeermaker wilt genieten, mag je best wel een beetje uitpakken met een bijzondere kleur of stijl die bij jouw interieur past. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om de kleuren van het lijstje en het kleurgebruik in de foto’s te matchen. 

Is er veel lichtval aanwezig op de plek waar je een fotolijst afmeting a3 wilt plaatsen? Kies dan voor een lijst met anti-reflectieglas zodat je de foto altijd goed kunt blijven zien. Een aluminium lijstje is tevens verstandig, zodat het lijstje nooit krom zal trekken door de warmte. 

Be the first to comment

Leave a Reply