Wonen en werken: hoe combineer je dat?

Wonen en werken- hoe combineer je dat?

Ben jij werkzaam als ZZP’er of overweeg je om als zelfstandige aan de slag te gaan? Dan weet je waarschijnlijk maar al te goed welke voordelen werken in huis heeft. Je eigen uren indelen en geen last van andere collega’s zijn slechts twee voorbeelden van een heel groot lijstje. Toch zijn er natuurlijk ook nadelen. Wonen en werken combineren is immers niet gemakkelijk. Naast een drukke en veeleisende baan moet ook het huishouden en de kinderen verzorgd worden. Ben jij benieuwd naar dé gouden tip om dit te combineren? Wij gingen op onderzoek uit!

Stel niet al te hoge eisen aan jezelf

In onze prestatiemaatschappij lijkt het wel alsof niemand mag klagen. Een veeleisende baan en het ouderschap? Dat hoort er toch gewoon bij. Tegenwoordig moet iedereen werken en presteren. Dus hup de schouders eronder en mondje dicht. Wij adviseren juist om bij deze hersenspinsels heel snel op de rem te trappen. Stel nooit zulke hoge eisen aan jezelf. Een keertje een makkelijke maaltijd snel bestellen maakt jou echt geen slechte ZZP’er of ouder. Het hoeft niet allemaal perfect. Zolang het werk naar behoren verloopt en de kinderen gelukkig zijn is er niets wat je meer kan wensen. 

Creëer een fijne werkplek

Ook als je vanuit huis werkt is het belangrijk om over een fijne en rustige werkplek te beschikken. Maak niet de fout om aan de keukentafel te gaan zitten of je werkruimte naar de woonkamer te verplaatsen. Zo vergroot je het risico dat je je met andere zaken bezig gaat houden of onnodig afgeleid raakt. Kinderen die wat eten we vanavond schreeuwen of de televisie die als stoorzender optreedt. Dingen die je eigenlijk zoveel mogelijk wilt voorkomen. Richt daarom indien mogelijk een speciale ruimte om te werken in, zodat je over alle benodigde faciliteiten beschikt.

Plan voldoende pauzes in

Net als bij een traditionele werkdag is het belangrijk om voldoende pauzes in te plannen. Begin daarom iedere dag met het maken van een planning. Schrijf tevens enkele tijden op waarbij je van me-time profiteert. Een momentje om even aan het huishouden te besteden, te relaxen of een maaltijd te nuttigen. Lukt het je een keer niet om klaar te zijn voor het avondeten? Schroom je dan niet en kies gerust voor online eten bestellen. Door minder eisen aan jezelf te stellen kan je de productiviteit enorm verhogen.

Schakel je telefoon indien mogelijk uit

Schakel je gewone mobiele telefoon indien mogelijk uit. Zo voorkom je dat je je laat afleiden door niet-werk gerelateerde zaken en kan je de productiviteit tijdens het thuiswerken verhogen. Laat gewone Whatsappjes dan ook voor wat ze zijn en ga niet stiekem surfen naar eten bezorgen Enschede opties. Deze zaken kan je regelen als je vrij hebt of als je van een welverdiende pauze geniet. Schaf eventueel een extra zakelijke telefoon aan, zodat je zakelijke telefoontjes kunt blijven beantwoorden. 

Be the first to comment

Leave a Reply