Voordelen van een rieten dak

Het rieten dak is een oude traditie die de laatste jaren enigszins een comeback heeft gemaakt. Niet langer ligt het alleen op grote vrijstaande villa’s en ver afgelegen boerderijen. De rietdekker heeft tegenwoordig ook werk aan woningen in dichtbevolktere wijken en zelfs af en toe appartementencomplexen. Er zijn goede redenen waarvoor mensen kiezen voor het nemen van een rietendak.

De meest voor de hand liggende is natuurlijk de uitstraling. Riet is een materiaal dat al vele millennia wordt gebruikt en hierdoor is er bepaald karakter aan verbonden. Het straalt een bepaalde authenticiteit uit, welke veel mensen mooi vinden staan bij hun woning. Het is een natuurlijk product dat doordat het overal wel groeit al sinds de steentijd wordt gebruikt bij het bouwen van woningen. Door de eeuwen heen is het op van alles gebruikt, van de grootste kastelen, tot de armzaligste woningen op het platteland. Hoewel het gebruik afnam naarmate steden dichtbevolkter werden, waardoor de brandbaarheid van het materiaal een probleem werd, is daar nu verandering in. Tegenwoordig zijn er methodes van dakdekken en bepaalde materialen die de brandveiligheid kunnen vergroten. Hierdoor kiezen mensen toch steeds vaker weer voor het voortzetten van de traditie van daken met riet bedekken.

Maar ook de duurzaamheid van het product is een voordeel. Zoals eerder genoemd is het een natuurproduct. Het gaat een heel aantal jaar mee nadat het op een dak gelegd wordt en daarna kan het herbruikt worden voor andere doeleinden. Vaak wordt dit riet gebruikt in energiecentrales die op biomassa draaien. Het riet wordt hier dus verbrand om energie op te wekken. Aangezien het riet al in de atmosfeer was, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen, draagt dit niet bij aan het versterkte broeikaseffect. Wel draagt het bij aan een cyclische economie, waar alle producten die gemaakt worden na gebruik voor andere doeleinden worden gebruikt, tot ze echt helemaal op zijn, als ze verbrand zijn bijvoorbeeld.

Be the first to comment

Leave a Reply