Oorzaken schoorsteenbrand

Het is de angst van iedere eigenaar van een huis met schoorsteen: dat op een dag de open haard niet meer zo gecontroleerd is en er een schoorsteenbrand uitbreekt. Gelukkig zijn er vele dingen aan te doen om die brand te voorkomen. Voorkomen is immers beter dan genezen. Belangrijk bij het oplossen van het probleem is dat je goed weet waar de oorzaak ligt van een schoorsteenbrand.

Wat er brand in de schoorsteen en wat de schoorsteenveger weg haalt bij een veegbeurt, is het roet dat achterblijft door de verbranding van hout of kolen. Doordat hout en kolen niet volledig verbranden, komen er deeltjes in de schoorsteen terecht die achterblijven. Dit roet koekt aan en hoewel dit niet onmiddellijk een probleem is, vormt het een laag en wordt het steeds dikker. De aankoeking van roet is dat wat in de brand vliegt en is dus het gene wat moet worden verwijdert ieder jaar. Als je een haard hebt die op gas werkt is het probleem ook minder groot. Bij de verbranding daarvan komen minder deeltjes vrij, waardoor er minder roet de schoorsteen in gaat.

Ook bladeren kunnen gevaarlijk zijn in de schoorsteen. Bladeren zijn goed brandbaar, doordat er veel lucht tussen zit en deze van brandbare materialen zijn. Als deze vlam vatten kan dit ook de rest van de schoorsteen met zich mee brengen, zeker als er al wat roet in aanwezig is. Een ander gevaar is vogels die nestjes in schoorstenen maken. Vogels zoeken een goede plek voor hun nest en niet wetend wat een schoorsteen is, zien zij gewoon een plekje waar ze makkelijk takjes tegenaan kunnen zetten om zo een nest te bouwen. Deze kunnen ook brandgevaarlijk zijn en kunnen net als bladeren door zo nu en dan, het liefst jaarlijks, de schoorsteen vegen prima worden voorkomen.

Be the first to comment

Leave a Reply