Van hanglampen tot plafondlampen: 3 tips voor de aanschaf van nieuwe lichtarmaturen!

Van hanglampen tot plafondlampen

Lampen kopen lijkt zo gemakkelijk. Het aanbod is immers ontzettend groot. Denk maar eens aan staande lampen, hanglampen, plafondlampen, wandlampen en ga zo maar door. Dit enorme aanbod zorgt er uiteraard voor dat er voor ieder wat wils te vinden is. Het heeft echter ook één groot nadeel, want voor welke lamp kies je? Waar moet je rekening mee houden? Wij geven 3 praktische tips.

1.   Kleurgebruik

Zodra je nieuwe lampen gaat kopen is het allereerst belangrijk om naar het kleurgebruik in je huidige interieur te kijken. Welke kleuren spelen de hoofdrol? Welke materialen worden er gebruikt? Wil je een lichtarmatuur in kleur aanschaffen of kies je liever voor een doorzichtige en neutrale lamp? Zo past een hanglamp glas bij bijna ieder interieur. Wanneer je echter voor opvallende kleuren kiest, moeten deze wel een sfeervolle rol in huis spelen. Let daarom goed op het kleurgebruik van zowel de lichtarmaturen als het interieur. Zwart en wit zijn voor vrijwel ieder interieur geschikt. Ook warme aardtinten doen het meestal goed.

Weet je niet goed welke kleur bij jouw interieur past? Maak dan een foto van de ruimte en neem deze mee naar een winkel. Je kunt er ook voor kiezen om hem op te sturen naar een webshop. Zo kunnen professionals een digitaal kijkje nemen in jouw woning en zo helpen bij het maken van de juiste keuze. Zo weet je zeker dat de nieuwe lampen perfect aansluiten op jouw interieur.

2.   Voor welke stijl van verlichting kies je?

Het grote aanbod van lampen heeft natuurlijk enorm veel grote voordelen. Doordat lampen tegenwoordig in alle soorten, maten en stijlen verkrijgbaar zijn, kan je er altijd wel één vinden die bij jouw smaak en interieurstijl past. Bij het kopen van lampen is het belangrijk om van je eigen smaak uit te gaan. Een lamp die heel goed staat in het interieur van je buren is daarom niet altijd even geschikt in jouw huis. Onderzoek daarom goed naar welke stijl jouw voorkeur gaat en wat het beste past in jouw huidige interieur. Speel je het liever op safe? Kies dan voor klassieke lampen. Deze passen in vrijwel ieder interieur, waardoor je nooit voor teleurstellingen komt te staan.

Wil je toch eens wat anders of wat meer lef tonen? Kies dan voor de wat modernere armaturen. Wat dacht je bijvoorbeeld van prachtige design- of landelijke lampen? Ook de industriële hanglamp is tegenwoordig ontzettend populair. De industriële woontrend is sowieso al heel wat jaren geliefd in ons land. Met een prachtige industriële lamp versterk je het fabrieksgevoel in eigen huis. Hierdoor komen alle stoere en ruwe elementen in huis nog beter tot hun recht. 

3.   Laat een effectief lichtplan opstellen

De juiste verlichting is cruciaal voor de sfeer en functionaliteit van een ruimte. Toch wordt er vaak nog te weinig aandacht aan besteedt. Zonde, want je kunt veel bereiken door enkel van een effectief lichtplan gebruik te maken. Maar hoe stel je zo’n lichtplan op?

Allereerst is het belangrijk om een plattegrond van de ruimte te maken. Dit hoeft niet al te ingewikkeld te zijn. Teken simpelweg de beschikbare stopcontacten en bestaande meubels in, zodat je ongeveer weet met welke ruimte je kunt werken. Bepaal vervolgens waar praktische-, sfeer-, en accentverlichting moet komen. Geef dit met verschillende kleuren aan. Een goed lichtplan beschikt over meerdere lichtbronnen die samen één sterk geheel vormen. Vind je het lastig om een goed lichtplan op te stellen? Vraag dan om hulp aan een professional. Lampen bieden immers zoveel meer dan alleen functioneel licht. Ze bepalen voor een groot deel de sfeer in huis. Met een effectief lichtplan haal jij letter het licht in je interieur!

Be the first to comment

Leave a Reply