Tips om je tuin te beschermen tegen wateroverlast

Wateroverlast

Nederland is helaas het land van regen. Met een beetje geluk heb je geen last van het overtollige water dat overblijft na een regenbui. Maar helaas kan het wel eens voorkomen dat na een hevige herfststorm je tuin het water niet meer kwijt kan. Hartstikke vervelend natuurlijk want hoe kan je het beste je tuin beschermen tegen al dit water? Wateroverlast in Haarlem of andere delen van het land komt nou eenmaal wel eens wat vaker voor. 

 

In dit artikel geven we een aantal tips over hoe je je tuin het beste kan beschermen tegen wateroverlast.

Maak gebruik van waterbuffering

Mocht je veel wateroverlast hebben waardoor je niet meer goed kan genieten van de tuin. Dan kan het een oplossing zijn om je tuin anders in te richten en gebruik te maken van slimme tuintechniek. Denk hierbij aan water opvangen via een waterbuffering systeem. Er zijn drie manieren waarop je gebruik kan maken van waterbuffering:

Regenton

Via een regenton kan water opgevangen worden wat later eventueel weer gebruikt kan worden om bijvoorbeeld de planten water te geven. Een regenton is verkrijgbaar in verschillende maten en past daarom in elke tuin. Een ander voordeel van een regenton is dat het ook nog eens in de meeste gemeentes vergoed wordt. Een win-win situatie dus. 

Groen dak

Beschikt jouw tuin over een relatief grote schuur met een plat dak? Dan kan het interessant zijn om van het dak een groen dak te maken (als dat van de woningbouw mag). Met een groen dak wordt bedoeld een dak waar plantjes en bloementjes op groeien. Een dak vangt relatief veel water op. En door planten en bloemen op het dak te plaatsen, wordt het water op een goede manier opgevangen. Let wel op dat je van tevoren goed weet hoe zwaar de planten zijn die je op het dak wil plaatsen. Je wil immers niet dat het dak inzakt. Laat daarom van tevoren een draagkrachtberekening maken door professionals. 

Infiltratiebox

Een andere manier om water op te vangen in de tuin is door gebruik te maken van een infiltratiebox. Dit is een box die onder de grond geplaatst wordt waar regenwater in opgevangen wordt. Zodra de box vol is, stroomt het water langzaam uit de box in de grond. Hierdoor wordt de grond voorzien van water. En zodra de tuin dreigt over te lopen met water, vangt de infiltratiebox het weer op. 

 

Beperk het aantal tegels in de tuin

Tegels houden regenwater tegen waardoor het water niet in de grond kan trekken. Bestaat jouw tuin voornamelijk uit tegels dan kan het op den duur voorkomen dat de tuin overstroomt. Mocht je wateroverlast willen voorkomen dan is het aan te raden om het aantal tegels in de tuin te beperken. Of door gebruik te maken van een waterbuffering systeem dat onder de tegels geplaatst kan worden. 

Kies voor meer groen in de tuin

Een laatste optie om je tuin te beschermen tegen wateroverlast is door te kiezen voor meer groen in de tuin. Je kan een grasveld laten plaatsen of kunstgras als je minder onderhoud wil. Ook door veel planten en bloemen in de tuin te plaatsen, wordt er meer regenwater opgevangen. 

Be the first to comment

Leave a Reply