Waterontharder kosten: hoeveel betaal je voor zacht water?

waterontharder

Als jij het zat bent om met de gevolgen van hard water te leven, dan is het tijd om je te verdiepen in de waterontharder kosten. Deze bestaan uit de aanschaf van het apparaat zelf, maar ook daarna zal je er nog geld aan moeten uitgeven. Een waterontharder heeft namelijk zout nodig voor het reinigen van de filters en moet ook onderhouden worden. Hier vind je informatie over alle uitgaven waarmee je rekening moet houden als je een waterontharder gaat kopen. Je bepaalt dan zelf of permanent zacht water in jouw woning de uiteindelijke waterontharder kosten waard is.

Waterontharder kosten voor de aanschaf

De grootste uitgave die je maakt als je een waterontharder aanschaft is die van het apparaat zelf. Een waterontharder gaat 15 jaar mee, dus het is een investering die je niet snel opnieuw zal moeten doen. De prijs die jij betaalt voor jouw waterontharder hangt af van het soort dat je kiest en de capaciteit. Hoe meer water jouw huishouden verbruikt, hoe groter je waterontharder moet zijn. Hier vind je de gemiddelde kosten voor de twee gangbare soorten waterontharders, inclusief btw.

  • Mechanische waterontharder: €1500 – €2000.
  • Elektronische waterontharder: €1700 – €2500.

De installatie

Een volgend onderdeel van je initiële kosten is de installatie. Dat moet gedaan worden door een specialist en dat kan vaak geregeld worden met de leverancier. De kosten voor de installatie zijn afhankelijk van de situatie bij jou thuis. Is er al een afvoer en eventueel een stopcontact aanwezig? Dan betaal je €250 tot €300 voor het aansluiten van je waterontharder. Moet er verbouwd worden, dan zijn de waterontharder installatie kosten uiteraard hoger.

Periodiek onderhoud

Het is geen slecht idee om direct ook met de leverancier en installateur te praten over het onderhoud van je waterontharder. Dat wordt meestal jaarlijks gedaan en dat grondig. Je water wordt getest, onderdelen worden gereinigd en gesmeerd, instellingen worden bijgesteld en het zout wordt bijgevuld. Hiervoor betaal je ongeveer €75 per jaar. Het voordeel is dat je er de levensduur van je waterontharder mee verlengt en de kans op defecten aanzienlijk kleiner maakt.

Zout- en energieverbruik

Een laatste onderdeel van de waterontharder kosten waarmee je te maken krijgt is het zout- en energieverbruik van het apparaat. Zout is nodig om de filters te regenereren en alleen elektronische waterontharders gebruiken elektriciteit. Voor zout betaal je jaarlijks ongeveer €25 en de waterontharder kosten voor elektriciteit zijn een paar euro. Net als alle andere machines, worden waterontharders ook gemaakt met een bijzonder zuinig energielabel.

De waterontharder kosten en terugverdientijd

De gemiddelde kosten die je initieel en jaarlijks betaalt voor een waterontharder, zien er als volgt uit:

  • Aanschaf en installatie: €2200
  • Jaarlijkse kosten voor onderhoud, zout en elektriciteit: €100.

Vergeet niet dat je met een waterontharder kopen geld bespaart. Je gebruikt de helft aan reinigingsmiddelen en verzorgingsproducten en je apparaten gaan 30% langer mee. De terugverdientijd wordt ingeschat op 10 tot 15 jaar. Dat betekent dat je je zachte water uiteindelijk gratis krijgt doordat je de waterontharder kosten terugverdient.

Be the first to comment

Leave a Reply