Meer zonuren, minder kunstmatige verlichting nodig

zon

Zodra het voorjaar weer in aantocht is nemen het aantal zonuren per dag weer toe en dit betekent dat je minder vaak en minder lang je verlichting aan hoeft te doen. Wanneer je ‘s ochtends vroeg uit de veren bent moet je waarschijnlijk nog verschillende lampen aanzetten om de weg door het huis te vinden. Hierna wordt vaak vergeten de verlichting weer uit te schakelen en brand het onnodig lang, soms zelfs de hele dag. Er zijn enkele oplossingen om dit te voorkomen. Zo kun je kiezen voor slimme verlichting, maar ook bewegingssensoren met lichtopbrengst meters kunnen je helpen. 

Slimme verlichting met nog slimmere software

Er zijn vele soorten lampen te vinden, maar slimme verlichting is op dit moment wel het populairst. Dit komt door de slimme technologie en de simpelheid waarmee je de lampen kunt bedienen. Zo is het verlichtingssysteem van Philips hue een mooi voorbeeld. Door de technologie die geplaatst is in de lamp hoef je geen draden te trekken of complexe schakelingen te installeren. Met de app kun je alle lampen instellen en schakelen. Ook kun je in de app een schema maken voor zonsopkomst en zonsondergang. Zo vergeet je nooit meer je lampen uit te schakelen, wanneer je voldoende daglicht hebt. Een mooi systeem wat voor iedereen installeerbaar is en zichzelf weer terug verdient.

Bewegingssensoren met lichtopbrengst meters

Een duurzaam leven begint bij jezelf en is niet altijd even makkelijk te realiseren. Gelukkig zijn er verschillende apparaten te koop die je hierbij kunnen helpen. Zo kun je bewegingssensoren met timers installeren op je verlichting. Je verlichting wordt dan ingeschakeld wanneer er beweging wordt gedetecteerd en na een bepaalde periode zonder beweging weer uitgeschakeld. Maar als er voldoende daglicht is wil je natuurlijk niet dat de verlichting überhaupt wordt ingeschakeld. Hiervoor kun je speciale sensoren gebruiken met lichtopbrengst meters. Deze sensoren meten hoeveel licht er in een ruimte aanwezig is en bepalen aan de hand van het aantal lux of het nodig is om de verlichting in te schakelen. 

Meerdere oplossing voor hetzelfde resultaat

Naast de bewegingssensoren en slimme verlichting zijn er ook andere mogelijkheden om bewuster met je verlichting om te gaan. De technologie staat niet stil en er komen steeds meer vernuftiger producten op de markt die ervoor kunnen zorgen dat de verlichting niet meer onnodig blijft branden. Wanneer je niet zo van slimme toepassingen bent, kun je er ook voor kiezen om een post-it op je deur te plakken of een andere soort herinnering. 

Be the first to comment

Leave a Reply