Maak jouw opzetzwembad klaar voor de winter!

Na een zomer vol zwemplezier is het tijd om het opzetzwembad op te bergen voor de herfst en winter. Zo voorkom je vorstschade aan de voering en het frame. Maar hoe demonteer je een opzetzwembad snel en handig? Zwembadgigant legt het je hier uit.

Maak het opzetzwembad leeg

Na die laatste duik in het zwembad is het tijd om het te legen, in te pakken en binnen op een droge plaats op te bergen.

Heb je een zwembadpomp? Deze pomp heeft een speciale stand voor het wegpompen van het water. Schroef de dop op de afvoer los om de pomp in de stand “leegpompen” te zetten. Het water wordt in een mum van tijd uit het zwembad gepompt! 

Stap 1

Schakel de filterpomp uit en trek de stekker uit het stopcontact.

Stap 2

Verwijder de inlaat- en uitlaat filters, sluit de openingen van de filterpomp in het zwembad af met de stoppen en koppel de slangen los.

Stap 3

Plaats nu de afvoerplug op de afvoer uitlaat door deze met de klok mee te draaien en sluit de tuinslang aan op het zwembad zodat het water veilig weg kan lopen. Door de tuinslang lager te plaatsen dan het zwembad zorg je ervoor dat het water volledig uit het zwembad kan weglopen.

Stap 4

Is het zwembad leeg? Koppel dan de tuinslang en het aansluitstuk los, sluit de afvoer aan de binnenkant af met de stop en schroef het deksel er weer op.

Stap 5

Maak nu de voering van het zwembad schoon met koud of lauw water, een pH-neutraal schoonmaakmiddel en een zachte spons.

Demonteren en laten drogen

Als het zwembad leeg en schoon is, is het tijd om het zwembad uit elkaar te halen en goed te laten drogen.

Stap 1

Koppel de pootstokken los van het zwembad.

Stap 2

Maak de hoekverbindingen van de voering los van het frame.

Stap 3

Maak nu de palen los van de voering.

Stap 4

Leg de voering op de grond en droog hem met een doek of laat de zon zijn werk doen.

Stap 5

Droog ook de stokken en kleinere onderdelen goed af of laat ze in de zon liggen.

Let op! Als je het zwembad niet goed laat drogen is de kans groot dat er tijdens de opslag schimmelvorming optreedt. Het is daarom zeer belangrijk dat je het zwembad goed laat drogen.

Inpakken en opbergen

Heb je alle voorgaande stappen doorlopen? Dan is het tijd om alles op te bergen.

Stap 1

Verzamel alle schroeven en kleinere onderdelen bij elkaar in een zak zodat je ze volgend jaar weer snel terug kunt vinden.

Stap 2

Doe het frame in een (originele) doos of wikkel het frame in iets als een grondzeil. Om beschadiging van het frame te voorkomen kun je bubbeltjesplastic of oude handdoeken gebruiken om om de palen heen te wikkelen.

Stap 3

Vouw de voering op. Strooi hierbij talkpoeder over de voering van het zwembad zodat het materiaal niet aan elkaar plakt wanneer je deze opvouwt. Zo gaat het niet plakken.

Stap 4

Berg het zwembad ergens droog op. Door de onderdelen als een complete set bij elkaar te bewaren heb je alles bij de hand om het zwembad volgend jaar weer in elkaar te zetten.

Be the first to comment

Leave a Reply