Heerlijke ontspannen in je eigen tuin dankzij deze tips

De basisregel van een tuin is wat veel tuineigenaars toch wel: ontspannen. Ontspannen kan op vele manieren. De een vindt het juist heerlijk om lekker met de handen in de aarde te wroeten. De ander ligt het liefst languit in een onderhoudsarme tuin heerlijk te genieten van de zon. Het belangrijkste principe in het onderhoudsarme toevluchtsoord: laat de natuur het tuinwerk doen! Wanneer vagebonden als akelei of hoornviooltje op veel plaatsen verschijnen en de takken van het snoeien in een hoekje mogen blijven liggen, wanneer kruiden open plekken koloniseren en niet elk blad meteen van het gazon en de paden moet worden geveegd, is dat niet alleen goed voor dieren en planten, maar ook voor jou. En vooral: meer tijd om te genieten!

Ben je toch meer van wat meer structuur in een onderhoudsarme tuin? In dit blog enkele tips van hovenier Rhenen voor een prachtige tuin die niet veel werk kost.

Robuuste rozen

Rozen hebben de reputatie ingewikkeld te zijn. Maar er zijn variëteiten die dat allesbehalve zijn: zij dragen het ADR-predikaat op het verkoopetiket, dat aangeeft dat zij bijzonder gezond, robuust en bloeiend zijn. Volledig zonder chemicaliën! Kleine heester- en bodembedekkende rozen hoeven nauwelijks gesnoeid te worden. ADR-rozen die vaker bloeien worden aanbevolen en geven vaak tot in oktober nieuwe bloemen.

Onderhoudsarme bomen en struiken

Er is een hele reeks prachtige sierheesters die nooit gesnoeid hoeven te worden: Chinees bloeiende kornoelje, magnolia, Japanse esdoorn en de traaggroeiende globe robinia behouden hun vorm ook zonder tuinschaar. Toverhazelaar, vederstruik of sierkweepeer redden het ook zonder snoeien.

Groenten telen in potten

Je hoeft geen groot tuinoppervlak te reserveren om groenten te telen. Want dat verhoogt de hoeveelheid zorg die nodig is aanzienlijk. Sla, paprika’s, tomaten, komkommers, koolrabi en kruiden doen het ook goed in grote plantenbakken op balkons en terrassen. Je bespaart lange besproeiings- en oogsttijd, kunt snel verplanten en hebt nauwelijks last van onkruid. De beschermde ruimte verlengt zelfs het seizoen tot in de herfst. Het alternatief is een verhoogd bed, dat veel gemakkelijker te beplanten en te onderhouden is dan een conventioneel tuinbed.

Bewaar de heggenschaar in de schuur

Het snoeien van heggen langs de tuinrand is een krachttoer die twee, vaak zelfs drie keer per jaar nodig is. Alternatieven zijn schanskorven (met stenen gevulde draadkorven), die – eenmaal opgericht – geen onderhoud meer behoeven. Houten privacyschermen hoeven slechts om de paar jaar geschilderd te worden. Beide varianten kunnen worden versierd met klimplanten zoals wilde wingerd, kamperfoelie of hop.

Geen onkruid meer wieden

Bij bodembedekkers is de drang tot verspreiding gewenst: als ze groeien in het moeilijk te beplanten gebied onder boomkruinen, hoef je je over dit gebied nauwelijks zorgen te maken. Het dichte gebladerte geeft onkruid geen kans, en bodembedekkers tooien zich vaak met bloemen. De beste soorten zijn Pachysandra, Balkan Cranesbill (Geranium macrorrhizum ‘Czakor’), Blood Cranesbill (Geranium sanguineum ‘Tiny Monster’), Small Periwinkle (Vinca minor) en Epimedium.

Be the first to comment

Leave a Reply