Graszoden leggen in het najaar

Nu de zomer langzaam op zijn einde loopt en de dagen al aanzienlijk korter zijn, brengen we misschien minder tijd door in de tuin, maar dat betekent niet dat we die tuin niet mooi en vooral groen willen hebben. Ben je toe aan een nieuw gazon en heb je besloten om voor grasmatten te kiezen, dan kan dat in het najaar zeker nog. Dat graszoden leggen alleen in de lente of de zomer zou kunnen, is immers absoluut onwaar. Zelfs als het ‘s avonds en ‘s ochtends al wat killer wordt, zullen de graszoden zich tijdens de middag nog prima kunnen hechten. Zeker de herfstmaanden september en oktober lenen zich nog prima voor deze klus die uw tuin er meteen een stuk vrolijker uit laat zien.

Houdt de temperatuur in de gaten

Hét belangrijkste criterium om te beslissen wanneer je na de zomer al dan niet nog graszoden kan leggen is de temperatuur. Zolang de thermometer in de eerste twee weken nadat de zoden werden uitgerold nog boven de tien graden klimt, staat het licht op groen.

Neerslag tijdens het leggen van graszoden

De enige spelbreker tijdens het graszoden leggen zou dan eventueel nog harde neerslag kunnen zijn. Felle buien maken het immers bijzonder moeilijk om de bodem te egaliseren en zonder voorafgaande egalisatie gaat de hele klus niet door. Alleen een goede basis zorgt straks voor een mooi groen tapijt. Maar, eens de grond dan toch weer wat is opgedroogd, kunt u weer verder met het graszoden leggen.

De voordelen van graszoden leggen in de herfst

Het is niet alleen mogelijk om graszoden te leggen in de herfst, er zijn voor jou en je pas gelegde graszoden zelfs nog heel wat voordelen verbonden aan dit seizoen. De grond is tijdens de herfstmaanden sowieso vochtiger in dan het voorjaar of in de zomer en dus zal je zelf veel minder of zelfs niet meer moeten sproeien. Daar bespaar je niet alleen jezelf veel werk mee, maar ook kostbare hoeveelheden water als je weet dat je tijdens een warme zomer de nieuw gelegde graszoden tot wel twee uur per dag zou moeten besproeien om ze vochtig genoeg te houden. Ook bemesten zal in de herfst vrijwel niet meer nodig zijn, en de kans op verbranding van je pas gelegde graszoden neemt, samen met de temperatuur en het felle stralen van de zomerzon, af tot vrijwel nul. Bovendien wordt er in de herfst veel minder op het gras gelopen dan in het voorjaar of in de zomer en zo krijgen de nieuwe grassprieten alle kans om zonder vertrappeld te worden rustig te kunnen groeien.

Een stralend groene lente

Als je ervoor kiest om in het najaar graszoden te leggen, dan maak je je jezelf daar straks in het voorjaar ongetwijfeld ook heel gelukkig mee. Zodra de eerste warme dagen zich aanbieden en de tuindeuren weer wijd open gaan, stap jij dan immers al een volgroeid gazon op. Dan zit jij van de eerste lentezon te genieten op een grasmat die maanden de tijd heeft gekregen om zo sterk te worden dat ze het hele jaar door tegen een stevig stootje kan.

Be the first to comment

Leave a Reply