Een piano kopen, wat zijn de opties

Een piano is een prachtig instrument. Klassiek, elegant en sfeervol. Het is niet voor niets dat dit instrument in veel muziekstukken en verschillende muziekstijlen terugkomt.

Winkels zoals Clavis.nl bieden verschillende modellen en typen piano’s aan. Maar wat is nu de beste optie wanneer u op zoek bent om een piano te kopen?

Piano in huis halen

Allereerst kunt u een afweging maken tussen een akoestische of een digitale piano. Beiden hebben zo hun eigen voor- en nadelen.

Een akoestische piano heeft een mechaniek waarbij de snaren worden aangeslagen door hamerkoppen die met vilt zijn bekleed. Iedere toets heeft een eigen hamer en snaar om een bepaalde toon te kunnen maken. Verder heeft elke akoestische piano twee of drie pedalen om een klank zachter te kunnen maken of een toon langer aangeslagen te kunnen houden.

Een digitale piano heeft, zoals de naam als zegt, digitaal opgenomen pianogeluiden. Het is eenvoudig regelbaar in volume. En het biedt heel veel mogelijkheden om een eigen muziekstuk te produceren en zelfs op te nemen.

Modellen akoestische piano’s

De akoestische piano’s zijn overigens nog te verdelen in ‘huiskamerpiano’ en ‘vleugelpiano’. Bij de grote vleugelpiano’s zijn de snaren in een horizontaal vlak aangebracht. Dat neemt meer ruimte in beslag maar heeft een betere geluidsprojectie en groter volume.

De huiskamerpiano is kleiner van formaat, doordat de snaren verticaal zijn aangebracht. Vaak wordt deze piano tegen de muur geplaatst en heeft het weinig ruimte nodig. 

Stilte graag

Voor zowel de akoestische piano als de digitale piano is het mogelijk om een stille versie te kopen. Dit wordt een silent piano genoemd. Tenzij u alleen in een groot landhuis of kasteel woont, zult u te maken hebben met huisgenoten en buren. Met een silent piano is het mogelijk om met een hoofdtelefoon in stilte op de piano te oefenen en spelen.

Be the first to comment

Leave a Reply