Een huis kopen als starter: waar ben je het voordeligst?

huis kopen als starter

Het CBS heeft wederom een rapport gepubliceerd van gemiddelde woningprijzen per gemeente in Nederland. In dit artikel behandelen we waar de voordeligste huizen in het land te vinden zijn. Uiteraard kijken we ook naar de gemeente waar de gemiddelde huizenprijs het hoogst is.

De huizenprijzen in Nederland

Om gelijk met de deur in huis te vallen: de gemiddelde woning in Nederland kost € 308.000 (2019). Het CBS heeft alle gemeenten in het onderzoek meegenomen. In totaal zijn dit 326 gemeenten. De goedkoopste woningen vind je in Delfzijl.  De prijs van een woning in Delfzijl is gemiddeld €155.000. Delfzijl is een plaats vlak onder de stad Groningen. In Delfzijl bevindt zich de belangrijkste haven van Noord-Nederland. De stad heeft ongeveer 45.000 geregistreerde inwoners.

Nu je erachter bent gekomen waar de goedkoopste huizen in Nederland te vinden zijn, ben je vast ook benieuwd naar de gemeente met de duurste huizen. De gemeente Bloemendaal mag deze prijs op haar naam schrijven. In Bloemendaal kost een woning gemiddeld €832.000. Dit is ten opzichte van de gemiddelde woning in Delfzijl een stijging van €677.000 (!). Dit is een behoorlijk groot verschil. Bloemendaal kenmerkt zich door haar ideale ligging. Het is niet midden in de stad, maar toch ben je behoorlijk dicht bij grote steden als Haarlem en Amsterdam. Bloemendaal behoort tot één van de welvarendste gemeente en telt circa 22.000 inwoners.

Hoe kan het verschil tussen de gemiddelde woningprijzen zo hoog zijn?

Dit alles heeft te maken met vraag en aanbod. Een groot deel van de Nederlandse bevolking woont in de Randstad. Deze mensen willen hier uiteraard blijven wonen. Dit heeft meerdere redenen.

  • Vrienden en familie (sociale contacten) van inwoner wonen in Randstad;
  • De inwoner volgt een studie of oefent haar werk uit in dit gebied.

De vraag naar deze woningen stijgt en het aanbod breidt zich te langzaam uit. Ook mensen buiten de Randstad willen om e.e.a. reden naar deze gebieden verhuizen. Dit kan omdat zij een nieuwe partner hebben of omdat ze een betere carrièrekans hebben. Echter is er voor dergelijke mensen weinig hoop. Zo lang er niet genoeg wordt gebouwd en wanneer de levensverwachting blijft stijgen dan lost dit probleem zich binnen de komende jaren niet vanzelf op. Het nadeel is dat de Randstad heel dicht bevolkt is. Bijbouwen is haast niet mogelijk.

Wat moet ik dan als starter?

Overweeg om elders – bijvoorbeeld in Friesland – een woning te kopen. De reisafstand tussen Friesland en de Randstad is namelijk te overzien. Dit bedraagt een uur tot anderhalf uur. De gemiddelde woningprijs in Friesland is stukken minder dan de gemiddelde woningprijs in de Randstad. Neem als voorbeeld Gorredijk, een plaats vlakbij Heerenveen, waar de woningprijzen gemiddeld €220.000 zijn. Sierd Moll is een makelaardij in Gorredijk die huizen in iedere prijsklasse verkoopt. Meer informatie vind je op de website van Sierd Moll.

Be the first to comment

Leave a Reply