Dit zijn de voordelen van een warmtepomp

airco

Warmtepompen zijn een populaire keuze geworden in de afgelopen jaren, omdat ze duurzamer en milieuvriendelijker zijn dan traditionele verwarmingssystemen. Ben je benieuwd naar de voordelen van een warmtepomp? Lees dan verder.

Minder aardgasverbruik

Momenteel is aardgas nog steeds de meest gebruikte brandstof in Nederland, maar in 2050 moeten we helemaal stoppen met het gebruik ervan. Aardgas, evenals steenkool en olie, is een fossiele brandstof die verantwoordelijk is voor de uitstoot van broeikasgassen en daarmee bijdraagt aan klimaatverandering. Met een warmtepomp kan je je aardgasverbruik verminderen, aangezien deze grotendeels of volledig op elektriciteit werkt en dus weinig tot geen fossiele brandstoffen verbruikt. Dit maakt het een milieuvriendelijke keuze voor het verwarmen van je huis.

Multifunctioneel

Sommige warmtepompen hebben niet alleen een verwarmingsfunctie, maar kunnen ook koelen. Dit geldt met name voor lucht-lucht warmtepompen en ventilatiewarmtepompen. Koeling kan op twee manieren plaatsvinden, namelijk passief en actief. Passieve koeling maakt gebruik van de circulatiepomp die standaard in de warmtepomp aanwezig is. Hierbij wordt koude energie uit de bodem of waterbron gehaald. Actieve koeling daarentegen maakt gebruik van een compressor om warme lucht om te zetten in koud water of koude lucht. Een warmtepomp met actieve koeling heeft een hoger elektriciteitsverbruik. Het is een ideale vorm van airconditioning.

Hogere woningwaarde

Een warmtepomp kan de energie-efficiëntie van je huis verhogen, wat resulteert in een hoger energielabel. Uit onderzoek blijkt dat huizen met energielabel A bij verkoop gemiddeld 10% meer opleveren dan huizen met energielabel D. Hoe hoger het energielabel, hoe hoger de waarde van je huis. Door te investeren in een warmtepomp investeer je dus ook in de waarde van je woning.

Weinig onderhoud

Een warmtepomp vergt weinig onderhoud, al is het wel aan te raden om 1 á 2 keer per jaar preventief onderhoud te laten plegen om ervoor te zorgen dat je warmtepomp goed blijft functioneren. In vergelijking met bijvoorbeeld een cv-ketel is de warmtepomp echter wel onderhoudsarm, wat je tijd en geld kan besparen.

Subsidie

Bij de aanschaf van een warmtepomp kom je in aanmerking voor Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE), waardoor de gevraagde investering lager wordt. Met de ISDE-subsidie ontvang je minimaal €1.100,- terug van het aanschafbedrag. Voor de zuinigste warmtepompen (met een A, A+ of A++ label) is er zelfs extra subsidie beschikbaar. Zo kun je bijvoorbeeld voor een hybride warmtepomp, die deels op gas en deels op elektriciteit werkt, tussen de €1.500,- en €1.800,- aan subsidie ontvangen. Dit maakt de investering in een warmtepomp nog aantrekkelijker. De regels rondom subsidie wijzigen af en toe, dus controleer altijd wat de huidige regels zijn voordat je een warmtepomp aanschaft.

Besparen op kosten

Door het gebruik van een warmtepomp kan je flink besparen op de kosten voor het verwarmen van je huis. De jaarlijkse kosten voor gasverbruik zijn namelijk afhankelijk van de grootte van je woning en het vermogen van je warmtepomp. In een goed geïsoleerde eengezinswoning verbruikt een huishouden ongeveer 1.600m3 aan gas per jaar, wat neerkomt op ongeveer €700,- per jaar aan kosten voor gasverbruik. Met een hybride warmtepomp kan je gemiddeld zo’n €300,- tot €500,- per jaar besparen in vergelijking met een normale ketel. Als je kiest voor een volledig elektrische warmtepomp kun je zelfs nog meer geld besparen!

Be the first to comment

Leave a Reply