Brandveilig wonen voor arbeidsmigranten

Brandveilig

Een brandveilige situatie voor elke arbeidsmigrant in Nederland is essentieel

Misschien heb je het weleens op het nieuws gezien of in de lokale krant gelezen dat buitenlandse arbeidsmigranten slachtoffer zijn geworden van een brand. Helaas zijn er in het verleden in Nederland te veel incidenten geweest, waarbij branden zijn ontstaan in de huizen waar tijdelijke arbeidsmigranten verbleven, omdat deze huisvesting niet voldeed aan de juiste eisen met betrekking to de brandveiligheid. 

Om ervoor te zorgen dat de werkgever een leefbare situatie kan creëren voor de migranten en deze ook door een derde partij kan worden gecontroleerd, is het SNF in het leven geroepen. SNF staat voor Stichting Normering Flexwonen en is gericht op het zorgen dat de meest veilig mogelijke leefomgeving wordt gecreëerd voor tijdelijke arbeidsmigranten onder andere op het gebied van de brandveiligheid.

Richtlijnen van de SNF helpen bij het veilig maken van een woonsituatie voor werknemers

De werkgever heeft er uiteraard baat bij dat al zijn of haar werknemers in een gedegen en veilige omgeving verblijven wanneer ze niet aan het werk zijn. De meeste arbeidsmigranten die naar Nederland komen zijn tijdelijke seizoenswerkers in de agrarische sector. In de meeste gevallen zorgt de werkgever dan ook voor de huisvesting. 

Maandenlang verwijderd zijn van je familie en vrienden is natuurlijk voor veel mensen sowieso geen pretje en een veilige plek waar je na het werk kan bijkomen, kan slapen en je kan wassen is dan ook wel zo prettig. Het is belangrijk dat er niet te veel mensen bij elkaar in dezelfde ruimte wonen en ook zijn er tal van maatregelen die er genomen moeten worden om een gevaar op brand te verkleinen. SNF helpt bij deze zaken en stelt onder andere richtlijnen voor de aanwezigheid van bijvoorbeeld blusapparatuur, maar ook op het gebied van de vluchtwegen of bijvoorbeeld branddetectie d.m.v. rookmelders.

Privacy en voldoende ruimte zijn belangrijk voor elke bewoner

De werknemer of arbeidsmigrant staat natuurlijk centraal wanneer het gaat om een (brand)veilige woonsituatie gedurende het verblijf in Nederland. Door ervoor te zorgen dat de accommodaties voldoen aan de SNF-normering zorg je er als werkgever niet alleen voor dat de woonsituatie veiliger is, maar deze ook een stuk waardiger is en er voldoende privacy is voor elke bewoner. Zo zijn er bijvoorbeeld regels gericht zijn op het aantal bewoners per een specifieke oppervlakte of het aantal beschikbare sanitaire voorzieningen per aantal bewoners.

Be the first to comment

Leave a Reply