Wind op eigen bodem

Een heel aantal boeren zijn er tegenwoordig mee bezig: het opzetten van een duurzame boerderij. Het gaat hier vaak om dingen als het opvangen van de methaangassen die koeien uitstoten, of het verbeteren van de biotoop om de grasvelden van de boer heen. Maar ook het neerleggen van zonnepanelen bijvoorbeeld, om zo groene elektriciteit op te wekken. Waar men soms minder vaak aan denkt is het neerzetten van windmolens. Net als zonnepanelen kunnen deze een goede investering zijn. Ze dragen bij aan het stoppen van het gebruik van fossiele brandstoffen en verdienen zich ook nog eens terug.

Net als met zonnepanelen geeft de overheid subsidie voor de bouw van windmolens. Mocht u ruimte hebben op uw land voor een windturbine, dan is het zeker de moeite waard om hier eens wat meer onderzoek naar te doen. Zeker als zonnepanelen voor bedrijf van u niet kunnen, bijvoorbeeld door een ongeschikt dak, kan deze subsidie uitkomst bieden als goed alternatief. Uiteraard is het ook mogelijk om allebei te doen, aangezien beiden bijdragen aan een groenere samenleving en goede investeringen zijn.

Op uw land zal eerst een betonnen fundering worden aangelegd. De windmolen die hierop komt te staan is zo’n 15 meter hoog van grond tot draaias. Maar door de lengte van de wieken, welke natuurlijk nog boven de as uitsteken, komt hier nog zo’n 7 á 8 meter bovenop. In totaal is de hoogte dus rond de 22 meter.

Qua geluidsoverlast moet u rekening houden met een molen met maximaal 52 rotaties per minuut. Daarbij is het geluidsniveau ongeveer 53 dB, wat overeenkomt met het geluid van een voorbijkomende auto. Aangezien de molen in een veld komt te staan, ver van huizen af, vormt dit natuurlijk geen al te groot probleem. Het zou dan ook geen reden moeten zijn om geen windmolen te plaatsen.

Be the first to comment

Leave a Reply