Tegenwoordig zijn ze niet meer omheen te komen en u moet ze wel ergens hebben zien liggen: zonnepanelen. Tien op het dak van de buren, of een hele zonnepanelen installatie op een veld langs de snelweg, op steeds meer plekken in Nederland verschijnen de donkerblauwe panelen. Dit is natuurlijk niet gek, aangezien het tegenwoordig heel aantrekkelijk is om die oh zo duurzame zonnepanelen te nemen.
Immers, zoals met de meeste dingen die duurzaam zijn, is het een goede investering. Hoewel het in eerste instantie natuurlijk geld kost, waarbij het meestal gaat om een bedrag vaan een aantal duizenden euro’s, levert het natuurlijk ook weer op. De stroom die u zelf opwekt hoeft u namelijk niet voor te betalen logischerwijs en daarmee is op jaarbasis veel geld te besparen. Het is niet gek om hier bedragen van rond de 800 euro per jaar aan besparing op energiekosten te zien.
Maar natuurlijk is het ook iets dat belangrijk is voor ons klimaat en het milieu. Zonnepanelen zijn natuurlijk een duurzame manier van energie opwekken. Er komen geen fossiele brandstoffen de atmosfeer in, waardoor de gehaltes broeikasgassen, zoals CO2 en methaan, niet zullen stijgen. Hoewel de productie van de panelen uiteraard wat materiaal en energie kost, verdient het paneel deze dubbel en dwars terug binnen een paar jaar. Het is dan ook niet gek dat het kan zorgen voor een besparing op energiekosten en dat het een goede investering is op de lange termijn. Maar ook met de klimaattop van afgelopen maand in Glasgow in het achterhoofd is het belangrijk dat iedereen zich zoveel mogelijk inzet voor een vermindering van het gebruik van fossiele brandstoffen. Een wat directer effect is er ook, doordat het de vraag naar vervuilende gebouwen als kolencentrales vermindert. Deze dragen namelijk ook bij aan de vervuiling van ons milieu, waarvan we bij sluiting van deze centrales al snel verbetering van zouden merken.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.