Welke haag past in jouw tuin?

Welke haag past in jouw tuin

Wanneer je jouw tuin gaat aanleggen of opnieuw gaat ontwerpen, kan het zijn dat je kiest voor een haag in of rondom je tuin. Er zijn veel verschillende soorten haagplanten met elk hun eigen unieke eigenschappen. Het is dus slim om vooraf te weten welke haagsoorten er zijn en wat de beste haagplant voor jouw tuin is. In dit artikel bespreken we de voordelen van een aantal haagplanten, zodat jij na het lezen de juiste haagplant voor jouw tuin kunt uitkiezen. 

Klassieke haagplanten

Wanneer je denkt aan haagplanten, denk je waarschijnlijk in eerste instantie aan de klassieke haagsoorten. Een voorbeeld hiervan zijn coniferen; deze hebben een klassiek uiterlijk en worden al heel lang gebruikt als haagplant. Coniferen zijn heel makkelijk te onderhouden en groeien niet erg snel. Daardoor behoudt een conifeer zijn vorm lang na het snoeien. Ook kun je ervoor kiezen om een mooie beukenhaag te kopen bij Beukplanten. Een andere bekende haagsoort is de laurier. Een laurier heeft grote, donkere bladeren en valt hierdoor meteen op. In kleinere tuinen kan de laurier wel veel licht wegnemen, omdat de plant zo donker en breed is. Ben je op zoek naar een kleinere haag? Dan is de buxus één van de meest bekende planten. Een buxushaag wordt niet zo hoog en daardoor wordt de buxus vaak gebruikt in sierhaagjes. De buxus is echter wel vatbaar voor ziektes, daardoor kan het slim zijn om verder te kijken naar vervangers zoals de hulst.

Bladverliezende haagplanten

De genoemde klassieke haagplanten zijn allemaal het hele jaar door groen, maar er bestaan ook bladverliezende haagplanten. Je kunt hierbij denken aan de liguster, de beukenhaag of de haagbeuk. Deze planten verliezen niet al hun blad, waardoor ze toch het hele jaar privacy bieden. Het voordeel van bladverliezende haagplanten is dat de haag er in de verschillende seizoenen anders uit ziet. Daarnaast zijn er ook hagen die hun blad volledig verliezen, zoals de amberboom of de meidoorn. Deze planten zijn goed in te zetten als sierhagen, maar minder geschikt als je op zoek bent naar een haag die je voorziet van privacy in je tuin. 

Bloeiende haagplanten

Bloeiende haagplanten zijn ook erg geschikt als sierhaag. Er zijn bloeiende haagplanten zoals de hortensia of de vlinderstruik die in de winter hun blad verliezen, maar er zijn ook bloeiende haagplanten die in de winter groen blijven. Wanneer je op zoek bent naar een bloeiende haag die ook in de winter mooi is, kun je gaan voor een hulst of een rhododendron.

Be the first to comment

Leave a Reply