Wat kunnen we zelf doen tegen luchtverontreiniging?

luchtverontreiniging

Iedereen is het er in de praktijk wel over eens dat luchtverontreiniging een zeer negatieve impact kan hebben op ons leven. Dat gezegd hebbende lijkt het voor veel mensen tegelijkertijd ook nog steeds een “ver van mijn bed show” te zijn. Dit betekent concreet dat men zich wel bewust is van het probleem, maar er eigenlijk niet constructief iets aan wil veranderen. Toch kunnen we in de praktijk allemaal best ons steentje bijdragen in het beperken van de hoeveelheid luchtverontreiniging waarmee we geconfronteerd worden. Wil jij ook graag ontdekken wat je op dit vlak allemaal precies kan doen? Dat kan, namelijk door rekening te houden met de informatie die hieronder staat aangegeven. 

  1. Luchtverontreiniging voorkomen bij het autorijden 

De hoeveelheid aan luchtverontreiniging beperken bij het autorijden kan op verschillende manieren. In eerste instantie is het sowieso ook sterk aan te raden om de auto niet te nemen voor kleine afstanden. Kan je dus met andere woorden de verplaatsing te voet of met de fiets doen? Dan is het aan te raden om dat te doen. Korte ritten die worden gemaakt met de auto staan er om bekend extra vervuilend te zijn. Dit niet in het minst omdat een koude motor er om bekend staat geen volledige verbranding te kunnen realiseren. 

Een tweede tip heeft betrekking tot het feit dat het wordt aangeraden om de auto zoveel als mogelijk is stationair te laten draaien. Staat de auto een tijdje stil? Dan schakel je de motor dus uit. Hetzelfde ook voor het krabben van bevroren ruiten. Heel wat mensen kiezen ervoor om dit te doen terwijl de motor van de auto reeds (warm) draait. Ook dat is eigenlijk geen goed idee… Bovendien schiet dit het doel ook volledig voorbij. Een draaiende motor zorgt er immers niet voor dat de auto warm draait. Ook het matig gebruiken van de airco in de auto is een warme aanrader. Bovendien kan je nog stil blijven staan bij de volgende extra tips: 

  • Koop een auto welke over een schoon en zuinig karakter beschikt; 
  • Kies je voor een dieselauto van voor 2005? Dan is een roetfilter voorzien een must; 
  • Trek niet te hard op bij het wegrijden, maar zet rustig aan. 

Bovenstaande tips en / of aandachtspunten kunnen er in de praktijk voor zorgen dat de impact van jouw auto voor wat luchtverontreiniging betreft aanzienlijk kan worden ingeperkt. 

  1. Waar rekening mee houden bij hout stoken? 

Niet alleen met de auto rijden kan in de praktijk een negatieve invloed hebben op luchtverontreiniging. Dit geldt eveneens voor het stoken van hout. Ook dit vormt een belangrijke bijdrage aan luchtverontreiniging. Gelukkig zijn er ook op dit vlak verschillende tips waar je aandacht aan kan besteden. Denk hierbij concreet aan het volgende: 

  • Stook bij voorkeur geen hout in of rond je woning. Maak bij voorkeur geen gebruik van een open haard of een allesbrander of vuurkorf. Ook een houtkachel wordt bij voorkeur het liefst van allemaal zo min mogelijk gebruikt. 
  • Kies je er toch voor om hout te stoken? In dat geval wordt het aangeraden om niet te stoken bij windstil en / of mistig weer. Bovendien is het belangrijk om zoveel mogelijk (indien mogelijk altijd) gebruik te maken van schoon en droog hout. Van vochtig hout is immers bekend dat het vaak onvolledig verbrandt. Dit zorgt ervoor dat er behoorlijk wat ongezonde stoffen vrij kunnen komen. Stook bovendien nooit geïmpregneerd hout of hout welke is geverfd. Doe je dat wel? Dan zal dat ervoor zorgen dat er heel wat schadelijke stoffen vrij zullen komen. 
  • Zorg ervoor dat je het hout kan verbranden op een hoge temperatuur. Kies er bovendien voor om het hout losjes te stapelen. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat er behoorlijk wat zuurstof bij kan. Hierdoor wordt ervoor gezorgd dat het hout volledig kan verbranden en bovendien ontstaat er op deze manier ook minder rook. Zo sla je twee vliegen in één klap. 

Be the first to comment

Leave a Reply