Voorkomen van fysieke klachten door zittend werk: tips om ook thuis mee aan de slag te gaan!

Voorkomen van fysieke klachten door zittend werk: tips om ook thuis mee aan de slag te gaan!

Steeds meer mensen doen zittend werk. Dit heeft de afgelopen jaren er helaas ook voor gezorgd dat de fysieke gezondheid sterk achteruit is gegaan. Veel mensen kampen met lichamelijke klachten door langdurig zitten. Het lichaam is van nature ook niet gemaakt om acht uur of langer per dag te zitten. Besef ook goed dat in die acht uur ook de uren die je thuis zit zijn opgenomen. Een avondje Netflixen telt ook mee. De meeste mensen zitten dan ook nog veel meer. Dit zorgt voor onvermijdelijke belasting van het lichaam en zorgt er ook voor dat de kans op hart- en vaatziekten en het ontwikkelen van obesitas toeneemt. 

Dit zijn uiteraard dingen die je wilt voorkomen. Gelukkig is dat mogelijk. Ook wanneer je zittend werk doet. Maar dan moet je natuurlijk wel weten waar je op moet letten. De volgende tips gelden zowel voor thuis als op het werk. 

Investeer in comfort 

Allereerst is het belangrijk dat de meubels waarop je zit ook de juiste ondersteuning bieden en voor comfort zorgen. Stel, je zit in een vergadering en deze loopt volledig uit. Ondertussen zit je al enkele uren te wiebelen op je stoel, simpelweg omdat hij niet lekker zit. Dat is niet alleen nadelig voor je productiviteit, maar kan ook vele andere lichamelijke klachten veroorzaken. Daarom des te belangrijker om bij zittend werk voor goede stoelen te kiezen. Bij voorkeur ergonomische stoelen die je dwingen om de juiste zithouding aan te nemen. 

Dit geldt uiteraard niet alleen voor de vergaderstoel waar je op zit, maar ook voor je bureaustoel en zelfs de bank thuis. Zorg ervoor dat je tijdens het zitten altijd de juiste positie kunt aannemen en corrigeer jezelf ook waar nodig. Zeker als je op sommige dagen extra veel zit, is dit ongelooflijk belangrijk om fysieke ongemakken te voorkomen.

Probeer gezonder te leven 

Zittend werk en ook nog eens een ongezonde levensstijl zijn uiteraard funest voor je gezondheid. Daarom is het ook belangrijk om veranderingen thuis door te voeren. Bijvoorbeeld door aanpassingen te maken in de manier waarop je kookt. Door regelmatiger te bewegen. Creëer eventueel een kleine sportruimte in huis. Deze hoeft niet uit allerlei dure apparaten te bestaan. Een yogamatje en toegang tot de televisie voor een instructiefilmpje kan al voldoende zijn. 

Zorg er in elk geval voor dat je elke dag minimaal dertig minuten matig tot intensief beweegt. Ook gedurende een werkdag kun je extra beweging inplannen. Ga bijvoorbeeld met de fiets naar het werk, ga wandelen in de pauzes en neem de trap in plaats van de lift. Dit zijn simpele veranderingen en kunnen al een enorm verschil maken. 

Let op je houding 

Het is ook belangrijk om zelf een beetje op je houding te letten. Enkel de juiste meubels zijn niet voldoende als je van nature al onderuit gezakt gaat zitten. Als je dit je hele leven al doet, is het natuurlijk lastig om dit te veranderen. Probeer jezelf echter wel zo veel mogelijk te corrigeren of vraag iemand uit je omgeving je hierbij te helpen. Niet alleen op het werk, maar ook thuis. De juiste houding kan enorm helpen. 

Be the first to comment

Leave a Reply