Tips voor de zomerschoonmaak

Veel mensen doen een grote schoonmaak aan het einde van de winterperiode. Dit wordt ook wel de voorjaarsschoonmaak genoemd. Denk ook eens aan de zomerschoonmaak. Juist de zomervakantie is een goed moment om een grote schoonmaak te doen. Doe dit bijvoorbeeld voor je vakantie. Dan kom je daarna thuis in een schoon huis!

Schoonmaken van de keuken

We bevinden ons (bijna) dagelijks in de keuken. Dit is hierdoor een plek in het huis dat snel vies wordt. Naast het dagelijks schoonmaken van je aanrecht en fornuis zijn er een aantal zaken die minder vaak schoongemaakt worden. Dit kan goed worden aangepakt tijdens de zomerschoonmaak. De magnetron en oven wordt vaak vergeten bij de wekelijkse schoonmaak. Maak deze grondig schoon met de juiste schoonmaakmiddelen. De vriezer en de koelkast is ook een goede klus voor de zomerschoonmaak. Vaak ontstaat er ijsvorming in de vriezer na een paar maanden. Daarom moet je de vriezer minimaal een keer per half jaar ontdooien. Stop je vriezer ook niet te vol. Hierdoor ontstaat er sneller ijsvorming. Een andere oorzaak van ijsvorming is het plaatsen van warme gerechten in de vriezer. Dit gebeurt ook als je warme gerechten in de koelkast zet. Laat deze eerst goed afkoelen. Naast het krijgen van ijsvorming zorgt het ook ervoor dat andere producten sneller bederven. Je ontdooit de vriezer door alle producten eruit te halen en de stekker eruit te halen. Je kunt het ontdooien versnellen door bakjes met heet water in de vriezer te plaatsen. Dit kan je ook doen bij je koelkast.

Reinigen van de vloeren

Eenvoudige vloerreiniging moet regelmatig worden gedaan. Minimaal een keer per week is een goede richtlijn. Als je iets morst dan zal je vaker de vloer moeten reinigen. Ook als je een kind hebt dat kruipt over de vloer moet je vaker de vloer schoonmaken. Tijdens een grote schoonmaak kan je kiezen voor een intensievere onderhoudsbeurt van je vloer. Een vloer kan je een of twee keer per jaar behandelen met onderhoudsolie. Voordat je de onderhoudsolie gebruikt moet je eerst de vloer goed reinigingen met een ontvetter of intensiefreiniger. Hierdoor kan de onderhoudsolie beter intrekken.

Vergeet niet je ramen

Glasbewassing van de buitenkant van je ramen laat je waarschijnlijk door iemand anders doen. Buitenramen bij je balkon kan je zelf doen. Vergeet niet ook de binnenkant van je ramen goed schoon te maken. Dit doe je door een emmer met lauwwarm water met afwasmiddel, multi-reiniger, ramenreiniger of detergent te vullen. Een andere emmer vul je alleen met water. Vervolgens zeep je de ramen in met het zeepwater en een schone (microvezel)doek. Daarna veeg je ze direct schoon met een micro(vezel)doek met alleen water. Zorg dat je deze micro(vezel)doek goed hebt uitgewrongen. Hoe vaak je dit moet doen hangt af van hoe snel je ramen vies worden.

Be the first to comment

Leave a Reply