Kan je de koop van een huis annuleren?

Je bent in je zoektocht naar je eigen paleisje eindelijk bij een woning aangekomen? Maar kun je je koop huis annuleren? Want je wilt immers niet voor onverwachtse verrassingen komen te staan. Een koper kan namelijk in vele gevallen alsnog van de koop afzien. Zonder, dat je een boete krijgt over de totale woningwaarde, dat is ontzettend jammer voor je eigen geld.

Je kunt het namelijk voorkomen met zogeheten: ontbindende voorwaarden koopakte.

In dit artikel gaan wij je alles vertellen over het annuleren van de koop van een woning.

Hieronder lees je er meer over:

Alles omtrent: koop huis annuleren

Het is ook belangrijk om iets te leren over proces van een koop huis annuleren. We gaan je namelijk eerst informeren, over de voorlopige koopovereenkomst. Want wist je dat? Dat dit veel minder voorlopig is, dan je misschien voor ogen had? Je hebt namelijk altijd zogeheten: wettelijke bedenktijd. Dit gaat als volgt: Op het moment, dat je de koopovereenkomst hebt ondertekend. Heb je ten alle tijden officieel 3-dagen wettelijke huis kopen bedenktijd dit is altijd verplicht, want je kunt namelijk nog van gedachten veranderen. Blijf je binnen die 3-dagen zitten? Dan heeft het geen gevolgen! Kom je hier wel buiten? Dan zullen er wel een aantal consequenties aan vast zitten. Je kunt het aangeven mondeling doen, maar het probleem hiermee is, is dat je geen bewijs zwart op wit hebt staan, dus doet dit altijd schriftelijk. Hierdoor kun je jezelf gemakkelijk indekken en sta je altijd in je recht!

Het dienen ten alle tijden, dan ook werkdagen te zijn, maar valt het in het weekend? Dan mag je daar één werkdag voor rekenen. Vraag daarom altijd bij de notaris, of de makelaar op welke dag de bedenktijd daadwerkelijk verloopt. Anders loop je het risico bij het annuleren huis om een boete te krijgen.

Huis kopen annuleren? Dek jezelf in met ontbindende voorwaarden

Je kunt nog zo’n mooi huis hebben gevonden, maar het is nooit een fijn gevoel om al direct vast te zitten aan een woning. Aangezien het allemaal niet zo voorlopig is, is als gedacht. Want stel je voor, dat je alsnog geen hypotheek kunt krijgen? Of je krijgt je eigenwoning, maar niet verkocht? Of er zijn een groot aantal bouwtechnische mankementen te vinden? Dan is het natuurlijk niet fijn, dat je vast zit aan een woning. Dit kan je namelijk erg in de problemen brengen, daarom zijn ontbindende voorwaarden in het leven geroepen. Om de koper te beschermen tegen zaken, zoals hierboven genoemd.

Kun je dus geen hypotheek verkrijgen? Dan kun je door de notaris een ontbindende voorwaarde genaamd: Op behoud van hypotheek laten vastleggen. Kun je op een of andere manier, dus geen hypotheek krijgen, waardoor de financiering niet kan worden voldaan? Dan kun je hierdoor zonder enige consequenties per direct het koopcontract laten ontbinden. Alleen hoe gaat dit in zijn werking? Nou, als volgt: vooraf wanneer je met de notaris om tafel zit samen met de verkopende partij, dan kun jij een aantal eisen op tafelgooien, waaronder: het toevoegen van ontbindende voorwaarden.

Dit wordt schriftelijk vastgelegd en daardoor altijd in handige stok achter de deur in vele gevallen, dus informeer altijd goed bij de notaris. Welke voorwaarden het beste bij jouw situatie passen, zodat jij jezelf het beste kunt indekken en beschermen tegen onverwachtse verrassingen.

Succes met vinden van een woning!

Be the first to comment

Leave a Reply