Scheiden met kinderen, hier moet je rekening mee houden

Een scheiding is niet alleen heftig voor jouzelf, ook je kinderen kunnen daar flink last van hebben. Ten eerste valt het gezin uit elkaar. Papa of mama gaat ergens anders wonen en de hele dynamiek binnen het gezin verandert. Daarnaast kan het zo zijn dat er verhuisd moet worden, omdat het huis bijvoorbeeld verkocht moet worden. Alles waar een kind veiligheid aan ontleent, valt uit elkaar. Ga je scheiden en heb je kinderen? Hier moet je rekening mee houden.

Duidelijke afspraken

Samen met je ex-partner moeten er duidelijke afspraken gemaakt worden omtrent de kinderen. De mediator in Utrecht kan je hierbij helpen. Wanneer je gaat scheiden en er zijn kinderen in het spel, is het opstellen van een ouderschapsplan verplicht, anders komt de scheiding er niet door bij de rechtbank. Ondanks dat je elkaar niet meer kan luchten of zien, moet je dus toch goede afspraken met elkaar maken. Denk bijvoorbeeld aan een bezoekregeling. Wie heeft de kinderen wanneer en op welke dag? Het is verplicht om je aan deze regeling te houden. Voor de kinderen is het ook fijn dat ze deze duidelijkheid en structuur hebben.

Praat niet negatief

Omdat een scheiding grote impact kan hebben voor de kinderen, is het belangrijk om ze daar als ouder zijnde zo goed mogelijk in te ondersteunen. Ondanks dat je met je eigen verdriet en emoties zit, zul je er ook moeten zijn voor je kinderen. Praat met ze en laat ze weten dat je ze nooit in de steek zal laten. Ook is het erg belangrijk dat je niet negatief over de andere ouder praat. Waar jij niet wil kiezen tussen je kinderen, willen de kinderen niet hoeven te kiezen tussen de ouders. De problemen die jij met je ex-partner hebt, hebben de kinderen niks mee te maken. Houd ze hier dan ook zeker buiten. Neem de tijd voor ze, doe leuke dingen met ze. Met belangrijke gebeurtenissen in het leven van het kind, zoals bijvoorbeeld een verjaardag of een diploma-uitreiking, moeten beide ouders er kunnen zijn voor het kind.

Be the first to comment

Leave a Reply