Ontdek of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen

zonnepanelen

Ben jij op onderzoek uit aan het gaan om te kijken of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. Hieronder enkele tips die jou kunnen helpen om te kijken of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen.

Omstandigheden die perfect zijn

De perfecte omstandigheden zorgen ervoor dat de zonnepanelen de optimale hoeveelheid aan stroom op kunnen wekken. Dit heeft onder andere te maken met de perfecte hellingshoek tussen de 30 en 45 graden, of het dak en dus de panelen op het zuiden gericht zijn en of er geen objecten in de weg staan die kunnen zorgen voor schaduw, zoals bomen of een schoorsteen. Hiermee zorg je voor de beste omstandigheden voor de zonnepanelen op jouw dak.

Perfecte ligging

De perfecte ligging voor zonnepanelen is dus op een dak tussen de 30 en 45 graden op het zuiden. Echter is het zuidoosten of zuidwesten een prima alternatief met een maar iets minder hoge opbrengst. Op een plat dak kun je de panelen op een kleinere hellingshoek plaatsen, waardoor er meer panelen op het dak passen. Plaats je de panelen in een grotere hoek, dan is er uiteraard meer ruimte nodig en kunnen er ook minder zonnepanelen op het dak geplaatst worden. Op de site van Zonnepanelen.net kun je checken of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen.  

Vergunning en dakconstructie

Is het mogelijk om zonnepanelen op jouw dak te leggen. Ga dan checken of het mogelijk is om de panelen te leggen op de bestaande dakconstructie. De panelen brengen extra gewicht met zich mee en dat moet het dak uiteraard wel op de juiste manier kunnen dragen. Is dit het geval? Check dan vervolgens zorgvuldig of er een vergunning nodig is om zonnepanelen op jouw woning te laten plaatsen. Is jouw woning onderdeel van het stadsgezicht of een monumentaal pand, dan is het van belang om dit voor de zekerheid te laten checken.

Het is dus belangrijk om van tevoren in kaart te brengen of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen en zo ja, dan is het van belang dat de zonnepanelen op de meest ideale manier op jouw dak worden gelegd om de optimale stroomopbrengst te kunnen genereren. Zo zorg je direct ook voor het verder verduurzamen van je huis en het minder afhankelijk zijn van een energieleverancier doordat je je eigen stroom op kunt wekken.

Be the first to comment

Leave a Reply