Nieuw huis kopen? Vraag een bouwkundige keuring aan om deze redenen

Wil je een nieuw huis kopen en ga je een hypotheek aanvragen? Dan is een bouwkundige keuring haast altijd verplicht. Hier komt nog bij dat een bouwkundige keuring handigheid biedt om verschillende redenen wanneer je een pand aankoopt. Hieronder zijn alle redenen te vinden waarom je een bouwkundige keuring aan moet vragen als je een nieuw huis wilt gaan kopen.

Wat is een bouwkundige keuring precies?

Een bouwkundige keuring is een keuring van een pand die op een onafhankelijke manier uit wordt gevoerd. Tijdens een bouwkundige keuring zal een inspecteur alle bouwkundige elementen van het gebouw goed controleren om de bouwkundige staat te checken. Op deze wijze kan je als koper van het huis te weten komen wat de eventuele verborgen gebreken zijn en hoeveel je uit moet gaan geven aan achterstallig onderhoud. Een ander woord voor een bouwkundige keuring is een bouwtechnische keuring.

Reden 1: Helderheid over je wat je koopt

Laat je een bouwkundige keuring uitvoeren, dan word je op de hoogte gebracht van eventiele verborgen gebreken aan het pand. Zo weet je zeker dat je na de aanschaf van de woning niet geconfronteerd wordt met extra kosten die onverwachts zijn.

Reden 2: Onderhandelen over de aanschaf

Wil je over de aanschafprijs van het pand onderhandelen, dan blijkt een bouwkundige keuring daar handig bij te zijn. Je staat namelijk vele malen steviger in je schoenen aangezien je met een bouwkundige keuring precies weet wat de extra kosten zijn die je moet gaan maken na de aankoop van het pand.

Reden 3: Verhoogde mate van vertrouwen

Door een bouwkundige keuring uit te laten voeren wek je meer vertrouwen op bij de koper van het huis. De koper kan namelijk een duidelijk beeld krijgen van de staat van de woning en van wat de kosten voor verbetering zijn als de woning in de huidige staat gekocht wordt. Als verkoper van een pand ben je overigens wettelijk verplicht om de koper op de hoogte te stellen van de gebreken.

Reden 4: Optimaal inzicht

Gaat het om een appartement, dan kan een bouwkundige keuring goed dienen voor een VvE-beheerder. Deze kan aan de hand van de keuring namelijk een beleidsplan opstellen voor de toekomst. Hier kan vervolgens ook een financieel kostenplaatje bij worden gemaakt.

Reden 5: Meer zekerheid dankzij de keuring

Ga je een bouwkundige keuring van je woning uit laten voeren, dan profiteer je van een bepaalde mate van zekerheid aangezien je sterker staat met een officieel document in handen. Hierdoor zal het verkoopproces van je woning vele malen sneller gaan waardoor je het pand eerder in handen krijgt.

Reden 6: Goed financieel inzicht

Je hebt optimaal financieel inzicht van het pand tijdens de aankoop als je een bouwkundige keuring laat uitvoeren. Het gaat hierbij niet slechts om de kosten die komen kijken bij verborgen gebreken en bij het achterstallig onderhoud van het gebouw, maar ook om andere kosten zoals het verbouwen, het vernieuwen of het verbeteren van het pand.

 

Tip: Keuringshuis

Be the first to comment

Leave a Reply