Kan ik kalkaanslag voorkomen met een waterontharder?

Kalk

Je hebt het zeker en vast al eens gezien: kalkaanslag. Maar wat doe je eraan? Kalkaanslag is vandaag de dag een veel voorkomend probleem in woningen en andere gebouwen. Kranen, toiletten, wastafels: overal verschijnt er kalk! Maar wat is dat eigenlijk en wat zijn de gevolgen ervan? En hoe kan een waterontharder dit probleem oplossen?

Wat is kalkaanslag?

Kalk is een witte chemische stof bestaande uit twee mineralen calcium en magnesium. Het is opgelost calciumwaterstofcarbonaat. Indien water gekookt wordt, dan neemt de oplosbaarheid af en slaat het calciumcarbonaat neer of zet zich af aan wanden. Deze vorm van calciumcarbonaat wordt kalkaanslag of ook wel ketelsteen genoemd. Een filter in een apparaat kan dit verminderen maar niet als het calcium en magnesium wegfilteren. Daarvoor kan een goedkope cilinder waterontharder geïnstalleerd worden.

Wat zijn de gevolgen van kalkaanslag?

Kalkaanslag heeft heel wat negatieve gevolgen. Zo kan kalkaanslag ervoor zorgen dat machines vroegtijdig stukgaan en dat er meer onderhouds- en exploitatiekosten zullen optreden. Daarnaast is het ook niet mooi om aan te zien. Het liefst van al zou je jouw eigen huis toch zo netjes mogelijk willen houden, niet? Kalkaanslag geeft daarnaast ook een vreemde bijsmaak aan het water. De stroomsnelheden zullen verminderen en het kan ervoor zorgen dat het water er minder aantrekkelijk uitziet.

Hoe kan je kalkaanslag verminderen?

Kalkaanslag zal altijd een beetje aanwezig zijn. Maar er is een middel om kalkaanslag zienderogen opmerkelijk te verminderen. Dankzij de waterontharder kan je jouw woning zo goed als kalkvrij maken! Het apparaat zorgt dankzij harskorrels en regeneratiezout ervoor dat kalkaanslag tot het verleden zal behoren. In zacht water zijn namelijk alle mineralen aanwezig, maar door de herschikte molecuulstructuur zijn de verhoudingen in balans. In vitaal water is het belangrijke mineraal calcium nog steeds deels aanwezig, maar zichtbare ophopingen (kalkaanslag) zullen zich niet meer voordoen. Het spreekt voor zich dat dit zeer voordelig is voor de levensduur en de onderhoudskosten van al jouw machines die water gebruiken. Weg met kalkaanslag en ga voor zuiver en proper water met een goede waterontkalker.

Installeren en onderhouden
Het installeren van een waterverzachter wordt doorgaans door een specialist of loodgieter gedaan. Daarnaast is het ook belangrijk om de machine goed schoon te maken en te onderhouden. Regelmatig regeneratie tabletten toevoegen is ook nodig om de werking en effectiviteit van het apparaat te kunnen garanderen.

Be the first to comment

Leave a Reply