Graszoden kopen: waar moet je op letten?

Graszoden kopen

Graszoden worden veel gebruikt. Dat is niet zo gek, want als je graszoden gebruikt, heb je direct een mooie grasmat en het leggen is gemakkelijk, als je de instructies volgt. Een groot verschil met het gebruik van graszaad. Als je namelijk gras inzaait zonder goede voorbereiding, is de kans groot, dat je problemen tegenkomt. Zo groeit veel onkruid sneller dan het ingezaaide gras, waardoor je grasmat niet mooi wordt. Bij het gebruik van graszoden heb je hier geen last meer van!

Is de leeftijd van de zoden belangrijk?

Bij het kopen van graszoden moet je goed letten op de leeftijd. Vraag hier dus naar, als je graszoden gaat kopen. Hoe langer het gras namelijk heeft kunnen groeien, des te beter is de kwaliteit. Voor het maken van graszoden wordt eerst de ondergrond voorbewerkt, waarna deze wordt ingezaaid met graszaad. Als het gras voldoende is gegroeid, wordt het gemaaid. De beste graszoden hebben minimaal 12 tot 14 maanden kunnen groeien, want graszoden zijn pas voldoende geworteld en dicht begroeid, als ze een jaar oud zijn. Gras wordt namelijk dichter na elke maaibeurt. Dat komt doordat het gras na het maaien eerst nieuwe sprieten aanmaakt, waarna het pas weer langer groeit. Hoe langer het gras op het land heeft gelegen, hoe vaker het is gemaaid en dus hoe dichter het gras is.

Waarom zitten er netten in sommige graszoden?

Als je graszoden wilt kopen, moet je letten op de aanwezigheid van netten. Door sommige kwekers worden bij het inzaaien van het graszaad groene, plastic netten in de ondergrond verwerkt om te zorgen dat de graszoden eerder geoogst kunnen worden. Deze netten zorgen ervoor dat de graszoden steviger zijn bij het oogsten. Doordat er eerder geoogst kan worden, heeft de kweker minder grond nodig voor het kweken van de graszoden. Na een half jaar lijken de graszoden door de netten al behoorlijk dichtbegroeid, maar helaas, schijn bedriegt. De graszoden zijn minder goed doorworteld en goede wortels zijn nodig voor het groeien van het gras. Daarnaast zit er plastic in de grond, wat naar boven kan komen bij het verticuteren van je grasveld of door slijtage. Om dit te voorkomen koop je dus het beste sterke grasmatten zonder plastic. Deze zijn weliswaar duurder in de aanschaf, maar het zal het prijsverschil zeker waard zijn.

Versheid van graszoden

Bij het kopen van graszoden moet je ook letten op versheid. Het is het beste om de tijd tussen het oogsten en het leggen van de grasmatten zo kort mogelijk te houden. Als de graszoden al langer van het land zijn, kost het veel tijd en moeite om de schade aan de zoden te herstellen. Maar hoe kun je beoordelen hoe oud de graszoden zijn?
Verse graszoden zijn stevig aan de buitenkant en vochtig. Als graszoden langer blijven liggen, droogt de buitenkant uit, waardoor ze minder stevig worden. Ook zorgt het ervoor dat de grond tussen de graswortels losser wordt.
Verder gaan graszoden verstikken, naarmate ze langer liggen. Zeker als het warm is, gaat dat erg snel. Bij verstikken begint het gras af te sterven en te rotten. Het is gemakkelijk te zien of gras aan het verstikken is. Het gras kleurt dan namelijk geel. Als het verstikkingsproces nog verder gevorderd is, gaat het ook stinken.

Be the first to comment

Leave a Reply