Huis uit erfenis verkopen

Huis uit erfenis verkopen

Wanneer je een huis erft, sta je financieel en juridisch voor een moeilijke beslissing. Een daarvan is het wel of niet verkopen van het huis uit de erfenis, want dat heeft vaak nog wel wat voeten in aarde. Dan heb je ook nog de vraag: heb je eigenlijk wel het erfrecht op de woning? In dit artikel vertellen we jou alles wat je moet weten over de verkoop van een huis wat je geërfd hebt. 

Huis van echtgenoot geërfd

Wanneer je getrouwd bent, is het erfrecht heel erg simpel. Overlijdt de echtgenoot, dan ben jij als partner automatisch erfgenaam. Als je erfgenaam bent, kun je de woning op jouw naam laten zetten en verkopen via vastgoedmakelaar Bagro Vastgoed. Laat de notaris hiervoor een verklaring van erfrecht bij het Kadaster inschrijven. Als jij niet de enige bent die het huis heeft geërfd dan is de situatie wat ingewikkelder. Je kunt dan afspreken om de opbrengst netjes te delen. Er is dan sowieso een taxatie nodig om de waarde van de woning te laten bepalen. 

Huis van partner erven

Als er geen sprake is van een huwelijk of geregistreerd partnerschap, dan ben je niet automatisch de erfgenaam van het huis. Wanneer jouw partner jou heeft opgenomen in het testament dan bij je wel de erfgenaam. Op het moment dat jij als partner niet de erfgenaam bent, gaat de woning naar de kinderen of andere familieleden. Er is wel één uitzondering: als jij met je partner een samenlevingscontract met verblijvingsbeding had én de woning op naam van jullie beiden stond. Je kunt dan een verklaring van erfrecht inschrijven in het Kadaster. Bij geen samenlevingscontract gaat het huis naar andere wettelijke erfgenamen. 

Het huis verkopen

Je weet nu wat de dingen zijn waar je op moet letten als je wilt kijken of jij recht hebt op het huis. Wanneer jij recht hebt op het huis en je wilt het verkopen, dan adviseren we je om een ervaren verkoopmakelaar in te zetten. Dit is handig voor complexe situaties zoals bij erfrechtkwesties of een situatie waarin er meer mensen recht hebben op het huis. Kies dus voor een verkoopmakelaar die hierin gespecialiseerd is, Bagro is hier een goed voorbeeld van. 

Be the first to comment

Leave a Reply