Het verraderlijke van beton

Het verraderlijke van beton

Gewapend beton is ogenschijnlijk onverwoestbaar. Veel mensen denken bij het horen van gewapend beton aan bunkers en schuilkelders die zelfs een inslag van een atoombom kunnen weerstaan. Maar is gewapend beton wel zo sterk als dat menige denken? Wat als beton beschadigingen heeft? Is dat dan zelf te repareren? Is dan de betonnen constructie weer sterk? In dit artikel de antwoorden.

Voorkom betonrot

Zolang een betonvloer of een andere betonnen constructie intact is, kan het veel verdragen. Het kan onder water, temperaturen tot honderden graden Celsius en strenge vorst aan. Beton zelf zorgt dat de vloer niet zal buigen, en mocht het wel buigen dan vangt het betonijzer dat op. Of een betonnen constructie intact is, is makkelijk te zien want je ziet alleen beton en geen betonijzer. Ook als je van dichtbij kijkt zie geen scheuren of in een hoekje betonijzer. Mocht je wel een scheur of ergens betonijzer zien, dan is het belangrijk om niet af te wachten. Zodra het betonijzer gaat roesten gaat het proces steeds verder, dus er komt steeds meer betonijzer in het zicht. Dit heet betonrot. Als het proces maar lang genoeg doorgaat is slopen nog de enige oplossing.

Is beton zelf te repareren?

In principe is het antwoord, nee. Ondanks dat er bij de bouwmarkt mortels verkocht worden om beton te repareren vraagt het knowhow. Het begint al bij het inventariseren van de schade, bijvoorbeeld met scheuren:

  • Lekkende scheuren
  • Constructieve scheuren

Bij lekkende scheuren wordt de oplossing veelal in repareren met polyurethaan hars gevonden, en bij constructieve scheuren in epoxy. Beide methodes gaan middels injecteren. Het gebeurt naar een norm, de CUR aanbeveling 119-2016. Er zijn ook andere schades aan beton mogelijk dan scheuren. Ook dat soort reparaties uitvoeren vraagt vakmanschap. Tevens zijn er verschillende opties met de mortels, er zijn reparatiemortels op cementbasis maar ook met epoxy. Soms wordt er een betonbekisting gemaakt, meestal wordt de mortel anders aangebracht dan gestort.

Het is van belang dat de mortel correct wordt verwerkt, en naar de juiste norm. Daarna staat er een jarenlange garantie op de reparatie. De garantie is belangrijk. Het mag niet zo zijn dat na een reparatie alsnog vocht bij het betonijzer kan komen, wat dan gaat roesten met betonrot als gevolg. Reparaties aan beton moeten vakkundig met de juiste materialen gebeuren, en dan is het blijvend sterk. Onderhoud je woning dus goed.

Be the first to comment

Leave a Reply