De tuinberegening als ideaal hulpmiddel

beregeningspomp

Een gezonde tuin, dat is toch waar iedere tuinliefhebber voor werkt. Bloeiende bloemen, frisgroen gras, vooral op mooie lente- en zomerdagen is het dan echt genieten. Het gezond houden van alles wat er in je tuin groeit is nog niet altijd even makkelijk; zeker als de natuur even niet meehelpt en het regenwater uitblijft, kan het nog een hele toer zijn om je tuin gezond te houden. Een goede oplossing is een tuinberegening, waarmee je water uit een natuurlijke bron haalt en zo je tuin in prima staat houdt.

 

Een natuurlijke waterbron

Een beregeningsinstallatie werkt met een natuurlijke waterbron, van waaruit een beregeningspomp het water omhoog haalt. Deze bron kan bestaan uit grondwater, maar ook uit een sloot of een meertje. Wat het ook is, een beregeningspomp is ideaal om het water mee naar de planten te krijgen. De pompen komen in verschillende vormen; de ene is gemaakt voor het zware werk en kan het water van een flinke diepte omhoog halen, waarna het over een flink oppervlak verspreid kan worden, terwijl een andersoortige pomp zich juist wat meer richt op kleine tuinen en minder water. Welke pomp het moet worden hangt helemaal af van je wensen en je omgeving. Heb je veel oppervlak dat beregend moet worden, dan is een stevige pomp natuurlijk wenselijk. 

 

De duurzaamheid

De duurzaamheid is een belangrijke factor in het gebruiken van een beregeningsinstallatie. Immers; als je geen natuurlijke bron gebruikt om je planten mee te bewateren, gebruik je leidingwater. En het veelvuldige gebruik van leidingwater in droge periodes kan echt een groot probleem zijn. Het is niet zo gek dat gemeenten regelmatig aan hun inwoners vragen om het gebruik van leidingwater te beperken, om zo een verlies van waterdruk te voorkomen. Door een beregeningsinstallatie te nemen die gevoed wordt vanuit een natuurlijke waterbron, behoort dit probleem tot het verleden. Het water is al aanwezig in de natuur en wordt op die manier gebruikt zoals het bedoeld is.

 

De keuze

We gaven het al een beetje aan bij het kopje over de beregeningspomp, maar beregeningsinstallaties komen in alle soorten en maten, wat zorgt voor een enorme diversiteit. Dit maakt de keuze uit verschillende installaties dan ook behoorlijk groot. En hoe je het gaat aanpakken, hangt niet alleen af van je budget of van je wensen, maar simpelweg ook van de grootte van het gebied dat beregend moet worden. Grote tuinen hebben gewoon meer water nodig, wat resulteert in een installatie met meer leidingen en sproeiers dan bij een kleinere tuin. Vaak is het verstandig om de keuze te maken in samenwerking met een expert; deze week namelijk precies wat er nodig is voor welke situatie en kan daarmee de juiste beslissingen maken. Hiermee voorkom je dat de tuin te weinig of teveel water krijgt en heb je altijd een op maat gemaakte installatie. En is dit eenmaal op zijn plek, dan mogen de warme en droge zomermaanden komen; jij hebt er in ieder geval geen zorgen van.

Be the first to comment

Leave a Reply