Buxus vervanger: welke haag te kiezen?

ilex crenata

Uitgekeken op de buxushaag die er maar armzalig bij staat doordat het is aangevreten door de nietsontziende buxusmot of last heeft van een ziekte? U kunt er natuurlijk voor kiezen om dezelfde haagplant te gebruiken maar daarmee bestaat er een grote kans dat het wederom gebeurt. Beter is het om u eens te verdiepen in het grote aanbod alternatieven. Met dezelfde eigenschappen als de buxus, zoals winterhard en geschikt voor iedere standplaats en snoeivorm. Maar wel met dit verschil dat buxus vervanger nagenoeg resistent zijn tegen aanvreting door de mot en diverse schimmelziektes. Er zijn vervangende planten die qua uiterlijk veel op de buxus lijken maar ook met een heel ander aanzien.

Buxus vervanger met Ilex crenata

De Ilex crenata, ook wel bekend als een Japanse hulst, heeft soortgelijke kenmerken als de buxus. De blaadjes zijn net zo klein en donkergroen en het hele jaar groen. Sterk winterhard en zeer onderhoudsvriendelijk. Het enige verschil is dat de Ilex iets sneller groeit, met gemiddeld 20 a 30 cm per jaar, de plant een zure grond nodig heeft en – het allerbelangrijkste – dat de Ilex crenata niet vatbaar is voor de buxusmot en buxusrups. 

Andere buxus vervanger

Een andere buxus vervanger waar u misschien niet zo snel aan denkt is de taxus Baccata. Al behoort het tot de coniferenfamilie, toch is het een ideale soort om een dichte haag mee te creëren. Hiermee vormt u een dichte erfafscheiding die ook geschikt is voor zowel een lage als hoge haag. Andere populaire vervanger voor buxus is de Euonymus japonicus Green Spire. Deze lijken qua uiterlijk niet heel veel op de buxus. Ze zijn niet al te groot, licht kartelend en hebben een zeer opgaande groeivorm. Welke soort het ook wordt, met buxus vervangers geniet u altijd van een probleemloze, gezonde groene haag. 

Be the first to comment

Leave a Reply