Bladeren harken: Waardevolle tips voor een schone tuin

Bladeren harken

Wat is er kleurrijk, blad rijk en valt er in de herfst uit de bomen in onze tuinen? Precies: gebladerte. Je weet net zo goed als wij dat het jaarlijks afstoten van bladeren een inspannend en vermoeiend karwei is. En toch kun je er niet omheen als je een schone tuin wilt blijven hebben.

In onze blog laten we je daarom waardevolle tips zien die je moet volgen bij het harken van bladeren met een bladhark om je tuin schoon en gezond te houden. We laten je ook kennismaken met de juiste hulpmiddelen voor het verwijderen van bladeren en de voordelen die ze bieden.

Het verwijderen van zieke bladeren uit de tuin

Als het gebladerte al heel lang als stapels bladeren in de tuin ligt zonder dat het wordt weggegooid, kunnen er gele vlekken op het gazon ontstaan. Deze worden veroorzaakt door het gebrek aan zonlicht waarmee de planten organismen de fotosynthese uitvoeren. Als organismen, zoals gras, geen contact hebben met het zonlicht, kan er geen chlorofyl worden gevormd, dat verantwoordelijk is voor de groene kleurzweem. Onder professionele tuiniers wordt dit tekort ook wel chlorose genoemd.

Naast chlorose kunnen de bladeren ook op andere manieren ziek worden en je tuin en de dieren die erin leven beschadigen. Daarom moet je altijd de bladeren verwijderen. Walnootbomen en kersen zijn vaak besmet met schimmelziekten, waardoor de bladeren zwart worden en typische symptomen van een schimmel aanval vertonen. Het beste is om de zieke bladeren in de organische afvalbak te gooien.

Waar moeten de bladeren worden verwijderd?

Sommige plekken in je tuin moeten worden ontdaan van bladeren. De regengoot bijvoorbeeld, omdat die anders snel verstopt raakt. Klinkt als veel klimmen, nietwaar? Het is makkelijker als je een rooster krijgt dat je aan de goot vastmaakt. Dit maakt het makkelijker om de bladeren die zich daar verzamelen weg te gooien. Tuinvijvers of fonteinen moeten ook schoon worden gehouden, anders ontneemt het de rondzwemmende vissen zuurstof. In de herfst is het daarom een goed idee om een net over de vijver te spannen. Als een van je bomen in de zomer een schimmel had, moet je de bladeren in de herfst niet verspreiden, maar in ieder geval weggooien.

Waar moeten de bladeren blijven?

In feite kunnen er op bepaalde plaatsen ook bladeren blijven liggen. Op de juiste plaatsen kun je je tuin zelfs winterhard maken en voorzien van belangrijke voedingsstoffen. Op groentebedden, bloembedden, onder bomen en in struiken kun je een laagje bladeren van zo’n 10-15 centimeter dik achterlaten. Zelfs rozemarijn of lavendel kan de hele winter blijven liggen. Deze methode wordt mulching genoemd. Zorg ervoor dat je alleen bladeren gebruikt die op de compost kunnen worden gelegd, omdat ze na een tijdje afbreken en voedingsstoffen afgeven,

Professionele tip voor mulching met herfstbladeren

Als je een hakselaar voor takken hebt, kun je bladeren en kleine takken samen versnipperen. Zo krijg je een perfecte mulch massa. Meng, afhankelijk van de bodemgesteldheid, wat meer hoornschilfers erin en je planten zullen in het voorjaar bloeien.

Be the first to comment

Leave a Reply