Alles wat je moet weten over een afstandsmeter

Afstandsmeter

Misschien lees je deze tekst, omdat je plannen hebt om een laserafstandsmeter te kopen. Of misschien vraag je je gewoon af waarvoor afstandsmeters gebruikt worden. Wat je misschien niet weet is dat er verschillende afstandsmeters bij Astek zijn. Afhankelijk van het doel waarvoor je de laser meter van Astek gebruikt, kies je een bepaald model. In dit artikel vertellen we je alles over afstandsmeters.

Wat is een afstandsmeter

Een afstandsmeter gebruik je om afstanden gemakkelijk, nauwkeurig en snel op te meten. Hierdoor hoef je geen onhandige vouw of meetlint te gebruiken. De foutgevoeligheid over langere afstanden is ook een stuk kleiner. Je richt gewoon op de oppervlakte die je wilt opmeten drukt op de knop om in een keer de afstand te meten tot het gekozen object. Het grote voordeel is dat je afstandsmeters ook kan gebruiken op moeilijke toegankelijke openingen of elementen zoals hoge plafonds, meubilair of achter andere obstakels. Het is vaak mogelijk om zelfs met geavanceerdere laser afstandsmeters om de hoogte van bijvoorbeeld een boom te bepalen doordat er een geïntegreerde inclinometer ingebouwd is. Hierdoor kunnen indirecte metingen door triangulatie uitgevoerd worden.

De verschillende soorten afstandsmeters

Er zijn afstandsmeters met ultrasone golven of laserstraling. Laserafstandsmeters gebruiken een gemoduleerde, zichtbare, smalle gefocuste lasterstraal om te meten. Een ultrasone afstandsmeter zegt op een hoge frequentie geluidspulsen uit. Beide afstandsmeters berekenen de afstand door het tijdsverschil tussen de emissie van de puls en de ontvangst van de signaalreflectie.

De voor- en nadelen van afstandsmeters

Ultrasone afstandsmeters hebben als voordelen dat ze goedkoper zijn en voldoende nauwkeurig zijn binnenshuis en voor bredere en vlakke oppervlakken. De nadelen zijn dat ze niet geschikt zijn voor buitenshuis, niet gebruikt kunnen worden voor een betrouwbare meting bij een klein object, dat geluidsdichte oppervlakken de werkingen verstoren of verzwakken en dat ze gevoelig zijn voor wind, schuine objecten en temperatuurverschillen. De voordelen van laserafstandsmeters zijn dat ze voor beginners voor normale prijzen te koop zijn, ze een bereik tot 200 meter hebben en zeer nauwkeurig meten, kleine objecten gemeten kunnen worden en dat ze geen effect ondervinden van temperatuur of wind. De nadelen van een laser afstandsmeter is dat ze niet goed werken op reflecterende oppervlakken, bij sneeuw, mist, regen en direct zonlicht.

Waar let je op bij de aanschaf van een afstandsmeter

Als je een afstandsmeter gaat aanschaffen dan is niet alleen het maximale meetbereik belangrijk. Het is belangrijk om te bepalen of je de meter alleen binnenshuis gaat gebruiken of ook buiten. Het meetbereik van de fabrikant houdt vaak geen rekening met weersomstandigheden die de meting kunnen beïnvloeden. Het wordt vaak aangeraden om een praktische versterker mee te bestellen, zodat je zeker in slechtere omstandigheden een goede meting kan uitvoeren.

Be the first to comment

Leave a Reply