3 tips voor het kiezen van sfeervolle woonkamer verlichting

3 tips voor het kiezen van sfeervolle woonkamer verlichting

De woonkamer: de plek in huis waar we de meeste tijd spenderen. Het is belangrijk dat de woonkamer praktische verlichting bevat, maar sfeerverlichting mag zeker niet vergeten worden. Maar hoe kies je nu de juiste verlichting voor in de woonkamer? Je hebt een aantal verschillende mogelijkheden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een grote lamp op te hangen als eyecatcher maar ook ledstrips zorgen voor sfeer. 

Maak een lichtplan

Voordat je sfeerverlichting aanschaft, is het verstandig om een lichtplan te maken. Het is heel makkelijk: maak een plattegrond van de ruimte en geef aan waar je de verlichting wilt aanbrengen. Houd rekening met de lichtpunten, maar ook met donkere plekjes in de woonkamer. Deze kun je bijvoorbeeld verlichten met een hippe staande lamp of accentverlichting. Bepaal op welke plek en wat voor verlichting je nodig hebt. Het lichtplan is natuurlijk nog niet gelijk definitief. De echte beleving is namelijk het belangrijkst. 

Dimmers en kleurtemperatuur

De bestaande verlichting in de woonkamer kun je net even iets gezelliger maken met een dimmer. Zo worden de huidige lampen multifunctioneel gemaakt. Zet de verlichting iets feller als je een boek wilt lezen op de bank en dim het licht als je de ruimte meer sfeer wilt geven. Daarnaast adviseren we je om naar de kleurtemperatuur te kijken. Er zijn namelijk verschillende soorten licht en een warme kleurtemperatuur zorgt voor sfeer en gezelligheid. Op elke lamp staat een temperatuur aangegeven. Hoe hoger de waarde, hoe koeler het licht. Kies voor een LED lamp met een lage waarde als je sfeer aan de woonkamer wilt geven. 

Kies voor een slimme ledstrip 

Tegenwoordig wordt er steeds meer technologie in huis gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan het aanzetten van de verwarming met een handige app, terwijl je onderweg bent naar huis. Ledstrips geven niet alleen veel sfeer aan de ruimte, maar zijn ook ontzettend praktisch. De slimme ledstrips kun je namelijk met je telefoon bedienen. Het enige wat je hoeft te doen is het installeren van een applicatie en vervolgens kun je de verlichting aan- en uitzetten en ook nog eens veranderen van kleur. Een ledstrip kopen doe je eenvoudig online en je hoeft geen rekening te houden met afmetingen. Je kunt ze namelijk op elke gewenste lengte afknippen. 

Be the first to comment

Leave a Reply