Welke vloeren zijn geschikt voor het gezin met kinderen en huisdieren?

kat op grond

Wanneer je net een nieuw huis hebt gekocht en dat wilt laten verbouwen, of misschien wel vanuit niks zelf een huis wilt gaan bouwen, is de vloer hier een belangrijk onderdeel van. De vloer vormt letterlijk en figuurlijk de basis van je huis. Om deze reden is het maken van een goede keuze omtrent je vloer van groot belang. Wanneer je de juiste keuze maakt gaat je vloer als het goed is jarenlang mee en doe je met de aanschaf van je vloer dus een jarenlange investering. Wanneer je kinderen en/of huisdieren in huis hebt zijn dit natuurlijk belangrijke factoren om mee te nemen in de overweging van je vloerkeuze. In dit blog zullen de voor- en nadelen van verschillende vloeren in deze woonsituatie besproken worden. 

Harde vloeren

Onder harde vloeren vallen vloeren die gemaakt zijn van natuurlijke materialen of kunststoffen die niet buigbaar zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan parket vloeren, houten planken, laminaat vloeren of tegels van keramiek en natuursteen. Harde vloeren zijn kenmerkend voor hun robuustheid en slijtvastheid. Een nadeel aan harde vloeren is dat ze luider klinken wanneer er bijvoorbeeld overheen gelopen wordt of op gespeeld wordt in het geval van kinderen. In het geval van huisdieren zal dit dus ook meer geluid teweegbrengen. 

Zachte vloeren

Onder zachte vloeren vallen voornamelijk vloeren die elastisch zijn. Deze vloeren geven niet mee wanneer je er op loopt waardoor er meer demping van geluid plaatsvindt. Voorbeelden van zachte vloeren zijn PVC vloeren (ook wel vinyl vloeren genoemd), design vloeren en tapijt of vloerbedekking. PVC vloeren en designvloeren, zoals een gietvloer, zijn erg makkelijk wat betreft installatie en onderhoud. Zachte vloeren, voornamelijk tapijt en vloerbedekking, zijn echter wel een stuk minder hygiënisch dan de meeste harde vloeren. Zo kan er veel vuil in het stof kruipen, denk hierbij in het geval van kinderen en huisdieren aan onder andere haren en etensresten. Dit is uiteraard lastiger te onderhouden dan bijvoorbeeld een laminaat of tegelvloer. 

Een keuze maken

Bij het kiezen van een vloer is het dus vooral belangrijk om rekening te houden met het verwachte contactgeluid dat gemaakt zal worden en de gewenste hygiëne en het nodige onderhoud. Vooral wanneer je een huis koopt en wilt gaan verbouwen, is het belangrijk om de hulp in te schakelen van een onafhankelijk vloerexpert zoals Gerlof Hofmeijer. Een onafhankelijk vloerexpert voert voor u een inspectie uit op de ondergrond waarop de nieuwe vloer geplaatst zal worden en kan u zo goed adviseren over welke soort vloer het meest geschikt zal zijn. Op deze manier voorkom je veel onverwachte en ongewenste tegenslagen op lange termijn.

Be the first to comment

Leave a Reply