Wat moet je doen als een huurder niet betaald?

woningontruiming

Als je een woning hebt die je verhuurt aan een persoon, dan ga je er vanuit dat de huur altijd betaald wordt. Helaas komt het wel eens voor dat de huurder zich niet aan de afspraken houdt en weigert de huur te betalen. Dat is erg vervelend, want je moet enkele stappen ondernemen die zeer ingrijpend kunnen zijn. Niet alleen voor de huurder, maar ook voor jou omdat het je duizenden euro’s kan kosten. 

Een rechtszaak starten tegen de huurder

De huurder is samen met jou een huurovereenkomst aangegaan waarin vermeld staat dat de huurder de huurbetaling moet voldoen. Wanneer de huurder de huur niet wilt voldoen, dan kun je de huurder via de rechtbank tot betalen dwingen. Dit is niet leuk, want het kost je veel geld en kostbare tijd. Toch is dit een van de weinige oplossingen die je hebt, want je kunt door het starten van een rechtszaak verdere acties ondernemen. Hierbij kun je denken aan het inschakelen van een incassobureau, maar ook aan het ontruimen van de woning. 

De woning laten ontruimen 

Wanneer je de rechtszaak gewonnen hebt en de rechter heeft aangegeven dat de huurder uit het huis geplaatst kan worden, dan moet je de huurder enkele dagen tot weken de tijd geven om te verhuizen. Het kan soms zelfs voorkomen dat een huurder dat niet ziet zitten en er blijft wonen of zelfs alle spullen achterlaat. Dat is erg vervelend, want je bent dan nog meer geld kwijt omdat je een bedrijf moet inschakelen dat zich op woningontruiming richt. Je kunt ook zelf de woning ontruimen, maar dat is veel en zeer zwaar werk. 

Het schoonmaken van de woning

Nadat de huurder je woning heeft verlaten en je het weer aandurft om de woning te verhuren, kun je ervoor kiezen om de woning schoon te laten maken door Actie Schoonmaken. Hiermee vergroot je de kans dat je woning weer verhuurd wordt, maar ook kan dit nodig zijn als de huurder de woning niet onderhouden heeft, of als er sprake is van vervuiling. Het laten schoonmaken van de woning is bij vervuiling erg belangrijk, want dit is slecht voor de gezondheid en moet door professionals aangepakt worden. Helaas brengt dit wel zeer veel kosten met zich mee en dat is vervelend. Gelukkig kunnen de kosten wel verhaald worden op de vertrekkende huurder.

Be the first to comment

Leave a Reply