Waarom jij voor een nieuwbouwwoning wil hebben

Huis

De voordelen van de eerste bewoner zijn

Zoals aan alle dingen, zitten er voor- en nadelen aan een nieuwbouwwoning. Wij denken alleen dat in dit geval de voordelen, de nadelen overtreffen. In dit artikel gaan we kijken waarom het verstandig is om voor een nieuwbouwwoning te kiezen en of er eventueel nadelen aan zitten vergeleken met een oudere woning.

De voordelen van een nieuwbouwwoning

We beginnen met het goede nieuws! Een nieuwbouwwoning brengt veel voordelen met zich mee, dus misschien dat we niet alles benoemen, alleen wat voor ons de belangrijkste punten zijn bij aankoop van een woning.

Het is goedkoper

Ja dat lees je goed, voor een nieuwbouwwoning betaal je vaak minder dan een woning waar al iemand heeft gewoond. In dit geval moet je relatief kijken, dus prijs/kwaliteit verhouding. De prijs per vierkante meter grond en bouw is dus vaak goedkoper dan bij een oudere woning. Dat is omdat een nieuwe woning vrij op naam is, daardoor vervallen er een hoop kosten die je bij een woning die je van iemand overkoopt wel hebt. Dat noemen we kosten koper of K.K. Deze kosten zijn dingen als notarissen, overdrachtsbelasting etc. 

Onderhoud

Een heel groot voordeel van een nieuwe woning is het onderhoud, of eigenlijk het niet hoeven onderhouden! Nou ja… onderhoud moet altijd gedaan worden aan elk huis. Alleen bij een nieuwbouwwoning is het een stuk minder dan een oudere woning. Denk bij minder onderhoud aan lagere kosten maar ook minder tijd besteed aan onderhoud. Wat ook de onderhoudskosten van de nieuwe woning lager maakt is een goede isolering. Nieuwe huizen zijn vaak beter geïsoleerd en duurzaam gebouwd. Dus de energiekosten zijn ook vaak een stuk lager dan bij een oudere woning. Je bent in ieder geval zeker van een woning zonder gebreken. Bij een oudere woning is het altijd slim om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Wil je daar meer over weten? Bekijk dan dit artikel.

Eigen inrichting

Een nieuwbouwwoning komt vaak zonder keuken, badkamer en toilet. Je kan deze dus meteen laten verbouwen naar jouw wensen. Bij een woning die je koopt van iemand anders zit dit er allemaal in. Waarschijnlijk niet precies naar jouw smaak… Het oude afbreken en nieuw inrichten kost meer tijd en geld dan meteen naar jouw wens laten bouwen. Daarbij kan het ook weer twijfel meebrengen. Misschien is de keuken nog niet zo oud, maar je vindt hem niet mooi. Verbouw je hem dan of laat je hem zo?

Nadelen

De nadelen beschrijven we even kort. Ze wegen natuurlijk niet af tegen de voordelen maar zijn wel belangrijk. 

Te beginnen waar we zojuist geëindigd zijn. Het verbouwen. Het is een voordeel dat het meteen in eigen smaak ingericht kan worden, een nadeel daarvan is dat het wel allemaal meteen moet. Voordat je er gaat wonen heb je een badkamer, keuken en toilet nodig. Dit brengt allemaal wel een flink kostenplaatje mee. Daarnaast is er ook nog de tuin. Iets minder urgentie maar bij een nieuwbouwwoning is de tuin waarschijnlijk een grote zandbak of modderpoel. Deze moet ook compleet aangepakt worden. 

 

Een ander nadeel is het wachten. Wanneer je de woning koopt is hij een paar jaar later waarschijnlijk pas gebouwd. Ook heb je vaak bepaalde gemeentelijke verplichtingen rondom het uiterlijk en verduurzaming van het huis. Doe dus goed onderzoek wat deze verplichtingen zijn! Bereken ook een ruim budget voor de verbouwingen dan is een nieuwbouwwoning een geweldige keuze!

 

Be the first to comment

Leave a Reply